Pod Gdańską Banderą

Kiedy pada nazwa Gdańsk, większość osób myśli automatycznie o Żurawiu, Neptunie, Westerplatte czy masywnej bryle Bazyliki Mariackiej. I całkiem słusznie, bo przecież to miejsca i budowle, które od wieków towarzyszą naszemu miastu.

Obok nich, także od wieków, istnieje inny symbol - Gdańska Flaga. Znany bardziej ludziom mocno związanym z morzem pozostaje niejako w cieniu bardziej rozpoznawalnych symboli. A przecież tę właśnie banderę podnosiły i wciąż dumnie podnosi wiele jednostek pływających. Zarówno tych większych jak i mniejszych. Obecnie są wśród nich żaglowce, łodzie motorowe, jachty, statki żeglugi i wiele, wiele innych. Łączy je jedno – pływają pod Gdańską Flagą.

Gdańsk nie zapomina o morskich korzeniach. Dlatego też Fundacja Gdańska zdecydowała się w ramach działań społecznych uruchomić projekt „Pod Gdańską Banderą”.

Celem projektu jest przybliżenie szerokiej publiczności sylwetek wybranych, stosunkowo dużych żaglowców. Są to: sts gen. Zaruski, s/y Bryza H, s/y Antica, s/y kpt. Borchardt, s/y Bonawentura, s/y Szkwał, s/y Korsarz, s/y Joseph Conrad. Choć naturalnie bandery są z definicji państwowe, to celowo użyliśmy takiej właśnie, nieco umownej nazwy, aby uświadomić jak ważne dla Gdańska są wybrane jednostki.

Projekt koncentruje wszystkie dane jednostek w jednym miejscu, czyniąc szukanie informacji im poświęconych, łatwiejszym. Zaplanowano artykuły i audycje poświęcone tym statkom u naszych partnerów medialnych oraz pięknie wydany katalog. Dodatkowo, dzięki zaangażowaniu Fundacji w liczne sprawy miejskie, chcemy pomóc w nawiązaniu kontaktów pomiędzy armatorami (kapitanami) a potencjalnymi najemcami komercyjnymi. Środki uzyskane z wynajmu, pozwolą dłużej zachować sprawność jednostek a z drugiej strony pozwolą odkryć laikom uroki żeglarstwa na statkach, nad którymi powiewa Gdańska Flaga.

Dodatkowo wyróżniliśmy te statki, które zostały uhonorowane przez prezydenta Gdańska prestiżowym „Listem Morskim”.

Zapraszamy do odkrywania tych ciekawych jednostek i wspólnego żeglowania!

S/Y Antica
S/Y Bonawentura