S/Y Szkwał

Z zachowanych dokumentów oraz relacji żeglarzy pływających na tym jachcie zaraz po wojnie, którzy widzieli oryginalną Tabliczkę Znamionową , wynika, że został on zbudowany w 1938 roku wg projektu słynnego przedwojennego konstruktora Rasmussena w niemieckiej stoczni Rambeck jako NERTHUS z numerem na żaglu V 102.

Historia żaglowca.

Nie wiadomo w jaki sposób jacht znalazł się w Gdańsku, natomiast po wojnie w 1945 roku stał się własnością Akademickiego Związku Morskiego (póżniejszego AKM-u) w Gdańsku. Na cześć pierwszego jachtu SZKWAŁ (ex.MARABUT) z AZM zatopionego w Gdyni przez Niemców 2 września 1939 roku nadano mu nazwę SZKWAŁ II.

W pierwszym po wojnie wyjściu polskich jachtów do Sandhamn, Sztokholmu i Visby SZKWAŁ popłynął pod dowództwem kapitana Juliusza Hebla. Otrzymał on z rąk barona Cahier srebrny puchar za najszybsze przejście trasy Gdynia-Sandhamn przed ORIONEM pod kapitanem W.Wallasem i GENERAŁEM ZARUSKIM prowadzonym przez kapitana Z. Szymańskiego. Było to zarazem jedno z ostatnich wyjść polskich jachtów zagranicę bez paszportów - tylko na książeczki żeglarskie.

W latach późniejszych SZKWAŁ wielokrotnie odnosił sukcesy w regatach Ostsee Woche i Międzynarodowych Morskich Mistrzostwach Polski. Obecny jego właściciel po raz pierwszy "regacił" się na SZKWALE w 1966 roku a w 1974 był w załodze, która po raz ostatni wygrała na nim regaty w barwach AKM. Był to ostatni sezon tego jachtu w AKM. Od tamtej pory jacht nie pływał i zaczął podupadać . Były nawet plany jego kasacji. W 1976 roku po powrocie z zagranicy zobaczył go jego obecny właściciel i po ponad dwuletnich rozmowach z kolejnymi komandorami AKM w lutym 1979 roku udało mu się jacht kupić. Nie był to okres sprzyjający takim "narwańcom". Nie można było w normalny sposób kupić materiałów szkutniczych. Remont prowadzony metodą chałupniczą trwał do 1995 roku. Od tamtej pory do chwili obecnej jacht pływa, głównie z bardzo młodą i liczną załogą, która w zamian za pomoc w przygotowaniu go do kolejnych sezonów - żegluje za darmo.

Szkwał realizuje też liczne rejsy z dziećmi chorymi aby dzięki morskiej przygodzie pomóc im przezwyciężyć ograniczenia i słabości. Jacht znów się ściga i wygrywa regaty nawet z dużo młodszymi a przede wszystkim znacznie lżejszymi łódkami. Musi mu tylko odpowiednio „przywiać”.

Dane techniczne:

• Długość całkowita- 12,69 m
  • Szerokość- 2,66 m
  • Zanurzenie- 1,75 m
  • Powierzchnia żagli- 54,5 m2
  • Silnik YANMAR, 30 KM
  • Załoga - 10 osób

Rejsy:

Szkwał jest małą jednostką, która pływa głównie po Morzu Bałtyckim. Jest świetnym miejscem na integrację morską niedużej grupy osób (do 8). O klimat i bezpieczeństwo zadba niezwykle sympatyczny i doświadczony kapitan, Zbigniew Werner.

Kontakt:

Zbigniew Werner