Tydzień Heweliusza 2009

Tydzień Heweliusza to pilotażowy projekt połączenia inicjatyw poświęconych Janowi Heweliuszowi, realizowanych przez gdańskie instytucje kultury i nauki, w tym Fundację Gdańską. Świętowanie rocznicy urodzin honorowego gdańszczanina w roku 2009 i 2010 stanowiło etapy przygotowujące do wielkiego jubileuszu w 2011 roku, kiedy to przypadała 400-na rocznica urodzin tego słynnego astronoma, piwowara, grafika, drukarza i wydawcy.

Wydarzenie odbyło się w dniach 19-25 stycznia i przyciągnęło liczne grono Gdańszczan i gości z innych miast. Zakończenie obchodów 398 rocznicy urodzin astronoma uświetnił Koncert Noworoczny im. Jana Heweliusza, który odbył się w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej, gdzie przed publicznością wystąpiła charyzmatyczna wokalistka z Wysp Zielonego Przylądka, Lura.

Jednym z punktów imprezy było także przekazanie w depozyt Muzeum Historycznego Miasta Gdańska woluminu Jana Heweliusza Machinae Coelestis pars prior oraz Cometographia.

Z kolei celem realizowanego w ramach święta Programu Edukacyjnego było przedstawienie sylwetki
i dokonań wybitnego gdańszczanina młodzieży oraz uzupełnienie wiedzy szkolnej. Dzięki realizacji tego programu postać Jana Heweliusza będzie znana nie tylko badaczom tematu i osobom związanym
z historią astronomii.

Główny partner wydarzenia: