Szanty pod Żurawiem, czyli ahoj morska przygodo!

To już 14 raz gdańszczanie i nasi turyści mieli okazje posłuchać na żywo koncertów szantowych w najlepszym wydaniu. "Szanty Pod Żurawiem", które zabrzmiały 5 i 6 lipca, oficjalnie zainaugurowały zlot żaglowców a zarazem festiwal morski - Baltic Sail.

To już 14 raz gdańszczanie i turyści mieli okazje posłuchać na żywo koncertów szantowych w najlepszym wydaniu. Profesjonalne zespoły zgromadziły, jak co roku, bardzo dużą widownię, która piątkowym i sobotnim wieczorem 5 i 6 lipca, świetnie bawiła się przy marynarskich piosenkach. Koncerty oficjalnie zainaugurowały zlot żaglowców a zarazem festiwal morski - Baltic Sail.

W tym roku widownia, która szczelnie wypełniła przygotowaną wcześniej przestrzeń przed sceną, mogła podziwiać utwory wykonywane przez kilkanaście profesjonalnych zespołów, w tym przez 32 osoby chór szantowy „Zawisza Czarny”. Piątkowy koncert uświetnił ceremonię oficjalnego otwarcia Baltic Sail, w którym wzięli udział m.in. Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i prezes Fundacji Gdańskiej, Mateusz Kusznierewicz. Ogromny klucz do bram miasta odebrał, zgodnie ze zwyczajem, kapitan największej jednostki biorącej udział w Zlocie. W tym roku zaszczytu dostąpił kapitan Michaił Novikov z rosyjskiego żaglowca Kruzensztern.

„Dziękuję serdecznie za zaproszenie naszej jednostki do pięknego Gdańska i naturalnie zapraszam do jej zwiedzania”, mówił odbierając klucz, kapitan Novikov.

Dodatkowo, ten rok był szczególny z jeszcze jednego powodu. „Szanty pod Żurawiem” zakończyły z sukcesem czteroletnią współpracę z projektem „Gdańsk odbudowuje żaglowiec”. Przez cztery lata środowisko polskich muzyków szantowych występujących na „Szantach pod Żurawiem” wspierało aktywnie odbudowę „Generała Zaruskiego”. Wydano trzy płyty z utworami zarejestrowanymi podczas koncertów „Szant pod Żurawiem”. Nakład każdej z nich wynosił 1000 egzemplarzy. Płyta wręczana była nieodpłatnie przez wolontariuszy tym którzy w trakcie koncertów zasilili skarbony „Zaruskiego” datkami pieniężnymi. Utwory na płytę muzycy przekazali nieodpłatnie. Ta forma zbiórki promowanej płytą „Muzycy Szant pod Żurawiem wspierają odbudowę żaglowca Generał Zaruski” przyniosła jednostce blisko 25 000 złotych. „Szanty pod Żurawiem” na zakończenie czteroletniej współpracy przekazały zrealizowaną przez Michała Juszczakiewicza i Marka Kuczyńskiego animację 3D loga „Generał Zaruski” oraz teledysk do muzyki nagrodzonej podczas poprzednich edycji festiwalu. W dowód uznania za wkład w odbudowę „Zaruskiego” „Szanty pod Żurawiem” na ręce dyrektora artystycznego i pomysłodawcy festiwalu Michała Juszczakiewicza otrzymały wyjątkowy dar. Jest nim pamiątkowa rzeźba z umieszczonym w niej elementem z oryginalnego okucia pochodzącego z żaglowca „Generał Zaruski”.

„Trudno mi wyobrazić sobie lipiec w Gdańsku bez Baltic Sail i wszystkich jego atrakcji. To już taka tradycja, do której ja i moja rodzina bardzo się przyzwyczailiśmy i co roku odwiedzamy zlot”, podsumowała koncert jedna z gdańszczanek, która z całą rodziną przybyła na Zlot.

Koncerty zakończyły pokazy 2 filmów. Pierwszy to film Pawła Zbierskiego „Generał Zaruski” nawiązujący do współpracy przy odbudowie żaglowca „Generał Zaruski”, drugi: ”Johannes Hevelius Dantiscanus” Michała Juszczakiewicza, w którym również pojawia się akcent żeglugi morskiej Jana Heweliusza w podróży za wiedzą po Europie.