Gloria w Świętej Katarzynie

Gorącą owacją publiczności w gdańskim kościele Św. Katarzyny zakończył się pierwszy wspólny występ Cappelli Gedanensis i Goldberg Vocal Ensemble. Koncert uświetnił uroczystą promocję dzieła Świętego Wojciecha żywot pierwszy Jana Kanapariusza.

fot. Leonard Szmaglik

Prowadzący promocję profesor Stanisław Rosiek, szef wydawnictwa słowo/obraz terytoria oraz Cezary Windorbski, prezes zarządu Fundacji Gdańskiej przybliżyli zebranym dzieło Kanapariusza i osobę autora; zwrócili także uwagę na wyjątkowe znaczenie książki dla grodu nad Motławą, a co za tym idzie: jej symboliczne pierwszeństwo w cyklu Biblioteki Gdańskiej. Następnie Mirosław Baka odczytał fragment dzieła w średniowiecznym, łacińskim oryginale. Sprawiło to nie lada niespodziankę licznie zgromadzonej publiczności, wśród której znalazła się m.in. Minister Edukacji Narodowej, Katarzyna Hall oraz wiele innych znakomitości gdańskiego życia kulturalnego i naukowego.

fot. Leonard Szmaglik

Część koncertową, prowadzoną przez Konrada Mielnika, rozpoczął występ Cappelli Gedanensis pod batutą profesor Aliny Kowalskiej-Pińczak. Po wykonaniu Kantaty na uroczysty dzień urodzin Króla Augusta III Johanna Balthazara Christiana Freisslicha, od której ostatnich strof wziął swoją nazwę nowy projekt Fundacji - "Raduj się Gdańsku", nastąpiło krótkie interludium.

fot. Leonard Szmaglik

Gość honorowy uroczystości, prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz, przekazał symboliczny egzemplarz dzieła na ręce p.o. dyrektora Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej w Gdańsku im. Josepha Conrada-Korzeniowskiego, Pawła Brauna. Prezydent Adamowicz wyraził przekonanie, że kolejne egzemplarze dzieła, ofiarowane przez Fundację, w ogólnej liczbie pięciuset, trafią w ślad za tym do wszystkich bibliotek Gdańska i Pomorza.

fot. Leonard Szmaglik

Następnie za pozytywem, czyli przenośnymi organami, zasiadł Andrzej Szadejko. Phantasia Primi Toni z Tabulatury Gdańskiej w jego wykonaniu stanowiła preludium do Andreasa Hackenbergera 3 psalmów a cappella, odśpiewanych przez Goldberg Vocal Ensemble. Koncert zwieńczyła Gloria na ośmiogłosowy chór mieszany. Połączonymi siłami Cappelli Gedanensis i Goldberg Vocal Ensemble dyrygował kompozytor utworu - Andrzej Szadejko.

fot. Leonard Szmaglik

Złożona melodyka i harmonia dzieła oraz jego brawurowe wykonanie wywarły porywające wrażenie na publiczności, która nagrodziła artystów rzęsistą owacją. To wykonanie współczesnego gdańskiego utworu, co podkreślił w swym końcowym wystąpieniu profesor Rosiek, zdołało utwierdzić słuchaczy w przekonaniu, że najdoskonalszym ze znanych instrumentów muzycznych pozostaje wciąż głos ludzki.

Uroczysta promocja dzieła Świętego Wojciecha żywot pierwszy Jana Kanapariusza odbyła się w sobotę 23 maja 2009 r. o godzinie 16.00 w Kościele pw. Świętej Katarzyny w Gdańsku. Wydarzenie to stanowiło część obchodów Święta Miasta 2009.

Pobierz zaproszenie>>

Pobierz program>>

Fundacja Gdańska składa serdeczne wyrazy podziękowania Klasztorowi Ojców Karmelitów w Gdańsku za gościnę i udzieloną pomoc.

Patronat medialny nad wydarzeniem objęły: "Gazeta Wyborcza Trójmiasto", Radio Gdańsk, TVP Gdańsk.