Jest ich już 16, a powstaną kolejne 2

Boiska Junior 2012, bo o nich mowa, to projekt, którego realizacja w naszym mieście rozpoczęła się przy okazji organizacji turnieju UEFA Euro 2012. Do tej pory przy gdańskich placówkach oświatowych powstało już 16 nowoczesnych, wielofunkcyjnych boisk. Fundacja Gdańska, która pomogła w budowie 2 z nich, prowadzi obecnie projekt budowy dwóch kolejnych.

Właśnie trwają prace projektowe i dogrywane są ostatnie formalności niezbędne, aby można było ruszyć z budową pierwszego z tych obiektów. Podobnie jak pozostałe, będzie to boisko wielofunkcyjne, umożliwiające grę nie tylko w futbol, ale także w koszykówkę, piłkę ręczną czy siatkówkę. Dodajmy przy tym, że każde boisko z serii Junior Gdańsk 2012 posiada ogrodzenie i oświetlenie, a część dodatkowo miejsca dla małej widowni. Pierwsze w kolejce do budowy jest boisko zaplanowane w Stogach, a dokładniej na terenie Szkoły Podstawowej nr 11, przy ul. W. Stryjewskiego 28. W harmonogramie działania Fundacji znajduje się jeszcze jeden obiekt, który zostanie wybudowany nieco później.

Warto przypomnieć, że program Junior Gdańsk 2012 jest pionierskim w skali Polski projektem, który zakłada ścisłą współpracę pomiędzy prywatnymi sponsorami a samorządem. Dzięki podziałowi kosztów, gdańskie szkoły stopniowo zyskują nowoczesną infrastrukturę sportową.

Z mapą dotychczas wybudowanych juniorów oraz z ich sponsorami i specyfikacją techniczną można zapoznać się klikając ten link:

www.gdansk.pl/sport,1326.html.