Gdańsk i gdańszczanie oczami obcokrajowców

Nie jest tajemnicą, że zdanie jakie mają o nas obcokrajowy zawsze budzi ogromne zainteresowanie. Aby choć po części zaspokoić naszą ciekawość, Oficyna Gdańska wyda na dniach swoją kolejną publikację „Szafa, czajnik, obwodnica. Rozmowy z obcokrajowcami”, autorstwa Doroty Karaś. Wcześniej, bo już we wtorek 8 października o godz. 19.00, w siedzibie Mediateki we Wrzeszczu (w galerii Manhattan) będzie można porozmawiać z autorką o jej spostrzeżeniach i doświadczeniach związanych z pisaniem książki.

„Szafa, czajnik, obwodnica. Rozmowy z obcokrajowcami” to obraz naszego miasta i jego mieszkańców. Obcokrajowcy mieszkający w Gdańsku opowiadają Dorocie Karaś o swoim życiu, o codziennych zmaganiach, zabawnych przygodach i zaskakujących odkryciach. Portret Gdańska
i gdańszczan, który wyłania się z ich opowieści, śmieszy i wzrusza, ale również mówi nam, jacy naprawdę jesteśmy. Pozycja jest także wydana w formie e-booka.

Spotkanie promocyjne
Prowadząca spotkanie: Magdalena Grzebałkowska, reporterka „Dużego Formatu”.
Goście: Dorota Karaś, autorka książki i Roberto M. Polce, jeden z bohaterów książki, włoski dziennikarz
i autor przewodników po Polsce.

Rozmowa o tym, jak cudzoziemcy mieszkający w Gdańsku postrzegają Polaków, jak żyje im się w Gdańsku, z jakimi problemami się stykają. Autorka opowie, jak powstawała książka, dlaczego wybrała takich a nie innych rozmówców, jak ich znalazła. Zaproszeni na spotkanie zostali wszyscy bohaterowie książki.

Dorota Karaś.
Rocznik 1974, urodziła się w Szczecinie. Polonistka po Uniwersytecie Gdańskim. Od 1997 roku jest reporterką „Gazety Wyborczej” w Trójmieście.