Rozbłysła nowa gwiazda!

Choć do tej pory niewiele osób w Polsce znało twórczość Sandry Nkake, to ten stan może szybko ulec zmianie. Podczas żywiołowego koncertu w Gdańskiej Filharmonii, wokalistka i jej zespół dosłownie porwali widownię do zabawy.

Było dynamicznie i żywiołowo. Innym razem sentymentalnie i nastrojowo. Nikt, kto udał się w niedzielny wieczór na Koncert Noworoczny im. Jana Heweliusza, z pewnością szybko go nie zapomni. Francuska o kameruńskich korzeniach oraz jej 5 osobowy zespół dali prawdziwy popis mistrzostwa muzycznego a gdańska widownia miała unikalną szansę odkryć nową gwiazdę,która po raz pierwszy wystąpiła w Polsce.

Podczas blisko dwugodzinnego koncertu udaliśmy się w muzyczną podróż poprzez rytmy soulu, funky i jazzu aż do popu a nawet rocka. Oprócz mocnego a zarazem subtelnego głosu wokalistki na scenie wyróżniał się szczególnie flecista - Jî Drû, który wspaniale uzupełniał i podkreślał kunszt pozostałych muzyków.

Fot. M. Ławrenczuk

Kilka ostatnich utworów to już czyste, pozytywne szaleństwo – nie często w końcu zdarza się aby w Filharmonii jakiemukolwiek artyście udało się porwać publiczność do wspólnej zabawy, a nawet tańca przed sceną. Naturalnie, nie mogło obyć się bez owacji na stojąco ze strony publiczności, za które wokalistka podziękowała bisami.

Podsumowując - Sandra Nkake i jej zespół z pewnością okazali się nową gwiazdą na gdańskim (i nie tylko) niebie.