Święto Gdańskiej Nauki 2014 przeszło do historii

Ostatnie dziesięć dni udowodniło, że nauka nie musi być nudna. Warsztaty, spacery, gry i inne atrakcje przyciągnęły, pomimo zimowej aury, tysiące osób. Ucząc się poprzez zabawę gdańszczanie oddali także hołd Janowi Heweliuszowi. W tym roku przypada 403 rocznica urodzin wybitnego gdańskiego astronoma, rajcy i browarnika.

Pomimo upływu setek lat, postać Jana Heweliusza jest wciąż żywa wśród gdańszczan. Obchody jego urodzin doskonale wpisały się w Święto Gdańskiej Nauki, które z kolei jest doskonałą formą spędzania wolnego czasu na poszerzaniu swojej wiedzy w ciekawy sposób. Święto to szereg wydarzeń, które nie tylko bawią, uczą i ciekawią, ale także stanowią swoisty hołd dla gdańskich naukowców. Heweliusz nie był przecież jedynym uczonym związanym z naszym miastem.

Historia Gdańska zna bowiem wiele wybitnych postaci, które zajmowały się bardzo różnymi aspektami nauki. Dlatego też, przez cały czas trwania Święta można było poznać życiorysy innych wybitnych gdańszczan. W tym roku, dzięki wystawie plenerowej, można było zapoznać się z profilami m.in. Piotra Krugera (pedagoga, mistrza nauk ścisłych i mentora Jana Heweliusza), Jakuba Kleina (wybitnego przyrodnika), Jakuba Breyne (botanika) oraz Jana Placotomusa (słynnego medyka). Wydany specjalnie z okazji Święta folder zwierał także sylwetki innych uczonych, takich jak: Daniel Gabriel Fahrenheit, Daniel Gralatch, Artur Schopenhauer i Bartłomiej Keckermann.

W ponad 20 wydarzeniach, które odbywały się na przestrzeni ostatnich dni udział wzięły tysiące osób. Samo tylko uroczyste zakończenie obchodów, czyli inscenizacja plenerowa, przyciągnęła ponad 100 widzów. I to pomimo mrozu i padającego śniegu. Wcześniej, Gdański Archipelag Kultury „Plama” zorganizował także plenerowe wydarzenie, „Piwowar”, które przyciągnęło uwagę zarówno osób planujących swój udział, jak i przypadkowych przechodniów.

W sobotę 25 stycznia, Gdańska Organizacja Turystyczna przeprowadziła grę miejską – „Śladami Jana Heweliusza”. Była to zupełnie nowa atrakcja, dzięki której uczestnicy odkrywali ciekawe fakty z życia astronoma. Od godziny 10.00 do 13.00 w Gdańskim Centrum Informacji Turystycznej przy ul. Długi Targ, zainteresowani mogli pobrać specjalną mapę - formularz zgłoszeniowy do gry. Kolejnym krokiem było pobranie specjalnej, bezpłatnej aplikacji na smartfony. Potem rozpoczął się spacer śladami Jana Heweliusza i odsłuchiwanie kolejnych audycji dźwiękowych, które opisywały miejsca związane z tym gdańskim uczonym. A słuchać trzeba było uważnie, gdyż z każdym z 8 prezentowanych miejsc związana była zagadka. Prawidłowe rozwiązanie łamigłówek pozwoliło na poznanie hasła biorącego udział w losowaniu atrakcyjnych nagród.
Finał gry odbył się o godz. 16.00 w Centrum Hewelianum, gdzie pomimo mrozu dotarło ponad 70 najbardziej wytrwałych śmiałków. Na uczestników gry, którzy prawidłowo odgadli hasło i oddali wypełniony kupon do losowania, czekały atrakcyjne nagrody od sponsorów: Grupy Lotos i Energa, w tym plecaki, torby, piłki do kosza, siatkówki i piłki nożne. Dodatkową niespodzianką podczas zakończenia gry było spotkanie z Janem Heweliuszem zarówno „żywym” jak i cyfrowym w rozszerzonej rzeczywistości, co było nie lada atrakcją. Uczestnicy korzystali także z możliwości sfotografowania się z uczonym. Co ważne, aplikacja bezpłatnie dostępna jest przez rok. Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami: gdansk4u.pl/gra-miejska-sladami-jana-heweliusza-got

Zimowa Akademia Sztuki była inną ciekawą atrakcją, o tyle charakterystyczną, że trwała aż 6 dni. Przewodnim hasłem akademii były „Podróże w przestrzeni Heweliusza”. Temat różnorodnie zinterpretowany przez nauczycieli prowadzących warsztaty, został zrealizowany dosłownie, odnosząc się do czasów astronoma lub w sposób refleksyjny, nawiązujący do przestrzeni wokół nas, przestrzeni miasta czy kosmosu. Wśród atrakcji znalazły się m.in. zwiedzanie wystaw, spacery tematyczne, wizyta w obserwatorium astronomicznym oraz warsztaty. Ukoronowaniem Święta Gdańskiej Nauki był niewątpliwie Koncert Noworoczny Sandry Nkake, który odbył się w Filharmonii Bałtyckiej i zebrał świetne recenzje nie tylko mediów, ale także licznej widowni. Więcej na ten temat: fundacjagdanska.pl/index.php?news=200&kat=15&gid=4

Jak co roku, w Ratuszu Głównego Miasta, oficjalnie wręczono Nagrody Naukowe Miasta Gdańska im. Jana Heweliusza. Zwane w środowisku naukowców: „Gdańskim Noblem” wyróżnienia, odebrali w tym roku, z rąk Prezydenta Gdańska: Prof. Stefan Chwin (kategoria nauki społeczne i humanistyczne) oraz Prof. Jerzy Mizeraczyk (kategoria nauki przyrodnicze i ścisłe). 10 dni z nauką i zabawą zleciało bardzo szybko. Idea jaka przyświecała organizatorom to przede wszystkim „nauka poprzez zabawę”. Nie było więc mowy o nudnych zajęciach. Zastąpiono je ciekawymi spacerami, interaktywnymi warsztatami i angażującymi przedstawieniami plenerowymi.

Choć odbywa się cyklicznie, Święto Gdańskiej Nauki - Urodziny Heweliusza absolutnie nie jest schematyczne i powtarzalne. Oprócz kilku stałych elementów, będą stopniowo dodawane nowe, do tej pory jeszcze nie odkryte przez uczestników.

Święto udowodniło ponad wszelką wątpliwość, że gdańszczanie chcą poszerzać swoją wiedzę oraz że pamiętają o Janie Heweliuszu i innych wybitnych gdańszczanach sprzed wieków.

Kolejne urodziny Heweliusza za niespełna rok, ale wraz z partnerami już zaczynamy zastanawiać się jak uczynić Święto Gdańskiej Nauki 2015 jeszcze atrakcyjniejszym, w myśl zasady, że z roku na rok będzie to coraz bardziej rozbudowane i ciekawe wydarzenie.