Nagrody Rejs Roku i Srebrny Sekstant wręczone

Choć wiedzieliśmy o zwycięzcy od ponad 2 miesięcy, to dopiero teraz – w pierwszy piątek marca, zgodnie z tradycją, odbyła się uroczysta gala w Dworze Artusa, gdzie nagrody zostały wręczone. W tym roku uroczystość przyciągnęła rekordową liczbę uczestników (ponad 300!), zaś o oprawę zadbał Chór Akademii Marynarki Wojennej.

Zanim rozpoczęto oficjalną ceremonię, wszyscy minutą ciszy uczcili tragicznie zmarłego w zeszłym roku żeglarza Edwarda Zająca. Potem przyszedł czas na wyróżnienia. Oprócz wspomnianych wcześniej najbardziej prestiżowych nagród żeglarskich w Polsce, wręczono także szereg innych wyróżnień i odznaczeń.

Kto i za co zdobył najwyższe wyróżnienia żeglarskie?

• Maciej Sodkiewicz za wyprawę "Sekstant Expedition-Rosyjska Arktyka 2013" na jachcie "Barlovento II" z osiągnięciem rekordowej dla polskiej bandery szerokości geograficznej północnej; termin 2.06. - 20.09.2013, dystans 8 000 Mm
  • Piotr Kuźniar z załogą za antarktyczną wyprawę jachtem "Selma Expeditions" na Georgię Południową i Wyspę Słoniową Śladami Ernesta Shackletona; termin - 14.10.2013 - 20.11.2013, dystans 3 396 Mm
  • Krystian Szypka za udany start na jachcie "Sunrise"w transatlantyckich regatach samotnych OSTAR 2013; termin - 27.05.2013 - 23.06.2013; trasa Plymouth - Newport
  • Zbigniew Gutkowski za atlantyckie rekordy i starty w regatach m.in. Transat Jacques Vabre na jachcie "Energa"

Nagroda Polskiego Związku Żeglarskiego.

• Stowarzyszenia polonijne z USA Inter-Pro Sailing Team oraz Kanady Jacht Klub "Zawisza Czarny" za aktywną działalność żeglarską i promocję polskiej bandery sportowej za oceanem.
  • Nagroda prezydenta Gdańska "Bursztynowa Róża Wiatrów" Bogusław Witkowski, prezes Pomorskiego Okręgowego Żeglarskiego za skuteczne i wielokierunkowe działania na rzecz wsparcia, rozwoju i promocji żeglarstwa
  • Nagroda magazynu "ŻAGLE" Iwona i Marek Tarczyńscy za rejs dookoła Bałtyku na s/y "Cerberyna-Mila 2" - przepłynęli 1 800 Mm, w ciągu 86 dni odwiedzili 55 portów w 9 krajach
  • Nagroda grotmaszta Bractwa Kaphornowców kapitan Cezary Bartosiewicz za dobrą robotę żeglarską w trudnych warunkach

Najważniejszym punktem programu były jednak nagrody Rejs Roku oraz Srebrny Sekstant. A te, jak zaznaczył prowadzący Galę Aleksander Gosk, są przyznawane jedynie za wybitne osiągnięcia.

Pierwszą nagrodę Rejs roku oraz Srebrny Sekstant otrzymał kapitan Ryszard Wojnowski, za pierwsze w historii polskiej bandery sportowej pokonanie Przejścia Północno-Wschodniego. Załoga statku „Lady Dana 44” dokonała tego pomimo problemów pogodowych. "Nie było łatwo, ale przynajmniej nikt nie narzekał na nudę" komentował na gorąco wyczyn swój i swojej załogi kapitan Wojnowski.

II nagroda Rejs Roku powędrowała do kapitan Joanny Pajkowskiej w uznaniu dobrego wyniku osiągniętego w regatach OSTAR, gdzie dodajmy, była jedyną kobietą.

III nagrodą uhonorowano kapitana Kazimierza Ludwińskiego za rejs wokół świata na pokładzie jednostki o wdzięcznej nazwie „Wyspa Szczęśliwych Dzieci”.

Fot. Paweł Wyszomirski

Po wręczeniu nagród oficjalnie przyjęto nowych członków do stowarzyszenia Kaphornowców, co stanowiło podsumowanie całej uroczystości.

Kolejna gala już za rok, ale wcześniej - w grudniu, tradycyjnie na pokładzie Daru Pomorza, zbierze się jury, które zadecyduje, kto zasłużył na to prestiżowe wyróżnienie.