Olimpiada wiedzy o Gdańsku – czas zmagań gimnazjalistów

Tydzień po finale Olimpiady wiedzy o Gdańsku szkół podstawowych przyszedł czas na gimnazja. W Nowym Ratuszu zmagało się dziewiętnastu gimnazjalistów a ich zadanie polegało na rozwiązaniu obszernego testu z wiedzy o Gdańsku w 2 etapach.Najlepszy okazał się Mieszko Czapliński z III Podstawowo-Gimnazjalnego Zespołu Szkół Społecznych.

Większość pytań i zadań była dość trudna, co przyznawali sami uczestnicy. Wszyscy byli jednak dobrze przygotowani i dzielnie stawiali czoła kolejnym wyzwaniom. Po pierwszym etapie rywalizacji wybrano wyróżniającą się grupę - najlepszą szóstkę uczniów, którzy przeszli do ścisłego finału. Tam czekało na nich łącznie 11 różnorodnych zadań. Od konkretnych pytań historycznych aż do rozpoznawania miejsc i osób związanych z Gdańskiem. Walka była zażarta i dopiero ostatnie pytanie zadecydowało o zwycięstwie. Najlepiej poradził sobie w tych warunkach Mieszko Czapliński, którego opiekunem-nauczycielem jest Paweł Beczek.

Celem obu edycji Olimpiady wiedzy o Gdańsku – szkolnej i obywatelskiej jest propagowanie historii Gdańska na tle dziejów Pomorza od czasów najdawniejszych do współczesności, w odniesieniu do problematyki politycznej, gospodarczej i społecznej, a także w wymiarze kultury materialnej i duchowej.

Do gdańskich szkół Olimpiada wiedzy o Gdańsku powróciła po wielu latach nieobecności w 2009 r. We wrześniu i październiku 2009 r. odbyła się również pierwsza edycja obywatelska Olimpiady.

Przypomnijmy, że już 28 marca rozegrany zostanie ostatni finał tegorocznej edycji szkolnej Olimpiady wiedzy o Gdańsku na poziomie szkół ponadgimnazjalnych. Laureaci dwóch pierwszych miejsc w tej ostatniej kategorii zapewnią sobie wstęp bez egzaminu na studia na Wydziale Historycznym Uniwersytetu Gdańskiego.

Finaliści Olimpiady wiedzy o Gdańsku dla szkół gimnazjalnych 2013/2014:

Miejsce I:
Mieszko Czapliński, klasa I, uzyskane punkty - 45, III Podstawowo - Gimnazjalny Zespół Szkół Społecznych. Opiekun - Paweł Beczek.

Miejsce II:
Jakub Bródka, klasa I, uzyskane punkty - 44, Gimnazjum nr 8 im. Obrońców Poczty Polskiej w Gdańsku. Opiekun - Halina Rutkowska.

Miejsce III:
Piotr Pluta, klasa III, uzyskane punkty - 42, Gimnazjum nr 3 im. Jana Pawła II w Gdańsku. Opiekun - Wiktor Cieślak.

Miejsce IV:
Filip Górski, klasa III, uzyskane punkty 40, Gimnazjum LINGWISTA w Gdańsku. Opiekun - Jakub Gaweł.

Miejsce V:
Adam Maciejewski, klasa III, uzyskane punkty - 35, Gimnazjum nr 17 w Gdańsku. Opiekun - Sylwia Ryznar.

Miejsce VI:
Kamil Duszyński, klasa II, uzyskane punkty - 31, Gimnazjum nr 33 w Gdańsku. Opiekun - Robert Kras.