Bożonarodzeniowe Kartki Gdańskie 2009

Serdecznie zapraszamy Państwa do wybrania kart świątecznych Fundacji Gdańskiej. Całkowity dochód z ich sprzedaży przeznaczony zostanie na wsparcie leczenia dziewięcioletniej gdańszczanki Marleny Hoppe.

Dziewczynka pochodzi z wielodzietnej rodziny i przechodzi żmudne oraz długotrwałe leczenie w klinice onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku.

Z okazji nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia Fundacja Gdańska wydała serię wyjątkowych kart świątecznych. Postawiliśmy sobie za cel stworzenie kart, jakich na rynku gdańskim, a zapewne i polskim dotąd nie było. Do współpracy zaprosiliśmy znakomitych gdańskich malarzy i ilustratorów. Owocem tej pracy jest seria czterech kart świątecznych, powstałych w oparciu o oryginalne dzieła, których wizerunki prezentujemy poniżej.

Kiejstut Bereźnicki

Natalia Marszałek
Zobacz środek kartki >>>

Cechą szczególną prezentowanych kart, obok znakomitego poziomu artystycznego prac, jest ich gdański charakter, w którym osadzone zostały tradycyjne motywy świąt Bożego Narodzenia. Obrazom autorstwa Kiejstuta Bereźnickiego, Natalii Marszałek i Karoliny Postawki towarzyszą frazy ułożone przez poetę Kazimierza Nowosielskiego. Projekt graficzny serii opracował prof. Janusz Górski. Kartki z pewnością spodobają się tym z Państwa, którzy wraz z najserdeczniejszymi świątecznymi życzeniami zechcieliby podarować bliskim małe dzieła sztuki.

Katarzyna Postawka

Katarzyna Postawka
Zobacz środek kartki >>>

Kartki, w cenie 3 zł brutto, można nabyć w:

• Fundacji Gdańskiej przy ul. Szerokiej 121/122 w Gdańsku od poniedziałku do piątku w godz. 9.00-17.00.
  • księgarni "Koliber" przy ul. Do Studzienki 7

Autorzy Bożonarodzeniowych Kartek Gdańskich 2009

Kiejstut Bereźnicki - uznany gdański malarz i rysownik. Profesor Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku, gdzie od 1982 r. prowadzi pracownię dyplomową na Wydziale Malarstwa. Prace jego autorstwa znajdują się m.in. w zbiorach Muzeum Narodowego w Gdańsku.

Natalia Marszałek i Katarzyna Postawka - młode i bardzo aktywne już artystki. W 2008 r. ukończyły wydział grafiki w pracowni projektowania graficznego prof. Janusza Górskiego na gdańskiej ASP. Ilustracją zainteresowały się w trakcie studiów - tematem ich dyplomów były ilustrowane książki - i to pozostało ich pasją. Na co dzień zajmują się projektowaniem graficznym. W wolnych chwilach Natalia maluje (jej prace można znaleźć w galeriach); Kasia zajmuje się grafiką warsztatową.

Kazimierz Nowosielski - poeta, eseista, historyk literatury. Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Gdańskim. Debiutował w 1975 r. tomem wierszy "Miejsce na brzegu". Wydał kilkanaście zbiorów poezji, 6 książek poświęconych literaturze XX w., a ostatnio eseje o współczesnym malarstwie polskim. Laureat wielu nagród literackich, m. in. Polcul Foundation za "pomnażanie dorobku polskiej kultury niezależnej" (1988) oraz nagrody im. Włodzimierza Pietrzaka za "poezję bliską człowiekowi w jego poszukiwaniu Boga" (1996). Pracuje w Zakładzie Literatury Współczesnej UG.