Nadchodzi wielkie świętowanie!

Już po raz dziesiąty hucznie obchodzimy Święto Miasta. W tym roku główne obchody przypadają 24 maja. Tradycyjnie już nie zabraknie licznych atrakcji. W tym roku organizatorzy szczególny nacisk kładą na dzielnice. Dlatego też na Targu Węglowym pojawi się specjalna strefa, gdzie rady dzielnic i osiedli oraz organizacje pozarządowe będą prezentować swoje dzielnice i działalność.

W końcu to dzielnice, razem tworzą jeden organizm miejski. To ich charakter i specyfika składają się na Gdańsk. Każda kojarzy nam się nieco inaczej. Np. Oliwa to park i Katedra, a Główne Miasto to Żuraw, Fontanna Neptuna czy Bazylika Mariacka. Wrzeszcz to z kolei dzielnica handlowa, pełna uroczych kamienic i uliczek. Nie jest jednak tak, że owe skojarzenia są trwałe. W końcu, mało znana jeszcze kilka lat temu Letnica dziś kojarzona jest z najpiękniejszym stadionem piłkarskim w Polsce – PGE Areną i nowoczesną siedzibą Międzynarodowych Targów Gdańskich. To najlepszy przykład, że ewoluując dzielnice zmieniają oblicze nie tylko swoje, ale i całej metropolii. Święto Miasta to wspaniała okazja aby wyjść poza codzienne skojarzenia i dowiedzieć się więcej. Odkryć nieznane, piękne miejsca, poznać ich ciekawą historię oraz historie ich mieszkańców, na przestrzeni wielu wieków. Są to miejsca bardzo nieodległe, więc zaraz po Święcie Miasta można pojechać kilka kilometrów lub nawet przejść kilkaset metrów, aby na żywo odkryć i potwierdzić to czego się dowiedzieliśmy.

A kiedy już poszerzymy swoją wiedzę warto rzucić się w wir zabawy i atrakcji Święta Miasta. A tych nie zabraknie. Przewidziano barwną paradę, urodzinowy tort zbudowany z 2.500(!) babeczek, Rodzinny Bieg Gdańszczan, rodzinne spacery i gry. Trasy spacerów wiodą m.in. śladami murów obronnych, Osieku i zamczyska. Każdy, zarówno mały jak i duży, znajdzie dla siebie coś ciekawego.

24 maja to także dzień finału obywatelskiej edycji Olimpiady wiedzy o Gdańsku w Audytorium Wielkiej Zbrojowni. Tradycyjnie już, uczestnicy będą walczyć o atrakcyjne nagrody finansowe, a orężem w tym niełatwym konkursie, będzie wiedza o naszym mieście. Nowością jest quiz, który poprzedzi finał Olimpiady, gdzie każdy po uprzednim zarejestrowaniu się będzie mógł spróbować swoich sił, w nie tak trudnym jak Olimpiada turnieju.

Inną nowością jest funkcjonujące już na Targu Węglowym Centrum Stworzone dla Zdrowia. To wyjątkowe miejsce, gdzie każdy może zbadać wydolność swojego organizmu, wziąć udział w warsztatach i zajęciach dotyczących zdrowego trybu życia. To, podobnie jak inne atrakcje, jest absolutnie bezpłatne i dostępne dla każdego chętnego.

Jednak przysłowiowym gwoździem programu będzie z pewnością wieczorny występ gwiazd. W tym roku będziemy wspólnie bawić się w rytmie muzyki zespołu X Projekt oraz Mroza.

Szczegółowy program wraz z opisami wydarzeń:

Program_Święta_Miasta_2014.pdf

Zachęcamy również do pobrania ulotki z programem:

Święto_Miasta_2014_Ulotka.pdf

Jak widać, organizatorzy zadbali o liczne atrakcje i naprawdę warto świętować urodziny Gdańska. Dlatego serdecznie zapraszamy do wspólnej zabawy i odkrywania naszego pięknego miasta.

Partnerzy główni: