IV Światowy Zjazd Gdańszczan oraz Kongres Gedanistyczny oficjalnie rozpoczęte!

Już po raz czwarty gdańszczanie z najodleglejszych zakątków świata zjechali do Gdańska. Okazją stał się, odbywający się co 4 lata, IV Światowy Zjazd Gdańszczan. Na otwarciu w Teatrze Wybrzeże nie zabrakło znakomitych osób związanych z naszym miastem. Swoją obecnością zaszczycili nas m.in. Lech Wałęsa, Bogdan Borusewicz, Jan Krzysztof Bielecki czy Arcybiskup Tadeusz Gocłowski.

„To naturalne, że każda rodzina spotyka się raz na jakiś czas. A przecież my, gdańszczanie, zarówno Ci z urodzenia, jak i Ci z wyboru, stanowimy taką właśnie wielką rodzinę”, zaczął swoje wystąpienie gospodarz Zjazdu, prezydent Gdańska, Paweł Adamowicz. W ten sposób prezydent rozpoczął nie tylko Światowy Zjazd Gdańszczan, ale także organizowany po raz pierwszy Kongres Gedanistyczny. „Niezmiernie mi miło, że widzę tutaj tak wiele osób, które przyjęły nasze zaproszenie,” mówił przed pełną widownią Adamowicz.

Drugi na scenie Lech Wałęsa w swojej przemowie nie stronił od żartów. „W 1967 roku przyjechałem pociągiem na dworzec w Gdańsku. A kiedy wyszedłem na chwilę z wagonu kupić coś do picia w czerwcowy, gorący dzień, pociąg mimo zapowiedzi odjechał. No i tak zostałem w Gdańsku i rozpocząłem pracę w Stoczni”, mówił Prezydent. Po chwili dodał: „Nie zamieniłbym Gdańska na żadne inne miasto na świecie. Nawet na Miami!”, wywołując tym samym liczne uśmiechy widowni.

Kolejni mówcy, a więc Bogdan Borusewicz, Arcybiskup Tadeusz Gocłowski oraz Jan Krzysztof Bielecki, wskazywali na rolę Gdańska w budowaniu wartości związanych z wolnością, otwartością i solidarnością, oraz poszanowaniem drugiego człowieka.

Nie zabrakło także wykładu znanego historyka, miłośnika historii Gdańska, Petera Oliviera Loewa. Jego nietuzinkowe wystąpienie w języku polskim, zostało nieco przewrotnie zatytułowane: „Co by było gdyby Gdańsk...”. Gość, w formie krótkich i niezwykle ciekawych dialogów dwóch myślicieli – optymisty i pesymisty, przedstawił alternatywne biografie Gdańska. Od czasów Krzyżaków aż po dzieje najnowsze.

Zwieńczeniem otwarcia była emisja ponad 20 minutowego filmu „Rody Gdańskie” nawiązującego swoim tytułem do ogólnego hasła tej edycji Zjazdu. Film pod redakcja Bożeny Olechnowicz, poprowadził nas po historii kilku najważniejszych gdańskich rodów, od czasów Napoleońskich aż po nam współczesne, a goście przyjęli go gromkimi brawami.

Tak zakończyła się pierwsza część Zjazdu i Kongresu Gedanistycznego. Dodajmy, ze Zjazd potrwa do niedzieli, zaś Kongres zakończy się jutro, po kolejnej serii ciekawych wykładów i dyskusji, również w Tetrze Wybrzeże.

Poniżej szczegółowy program Kongresu:

Kongres Gedanistyczny, Teatr Wybrzeże

25 lipca 2014
Dzień 1:

• 11.00-12:00 – otwarcie Kongresu i wykład Gościa Specjalnego, Petera Oliviera Loewa – Peter Oliver Loew: Co by było, gdyby Gdańsk … ? Alternatywne biografie miasta
  • 12:00-12:15 – projekcja filmu: „Gdańskie Rody (wczoraj i dziś)”
  • 12:15-13:00 – Wspomnienia gdańskich rodów
    • Życie w Gdańsku pomiędzy Wojnami Światowymi, Od Bractw Dworu Artusa Werner Kulcke
    • Wykład na temat Carl II. Groddecka
    • Wykład na podstawie biograficznej powieści o Franzu Cristianie Brunatti
  • 13:00-13:30 – przerwa
  • 13:30-13:50 – Polonia gdańska w Wolnym Mieście Gdańsku, Piotr Mazurek /Towarzystwo Przyjaciół Gdańska/