Nowe boisko dla Stogów

Tym razem o nowy, wielofunkcyjny obiekt sportowy wzbogaciło się Gimnazjum nr 11 na gdańskich Stogach. To efekt współpracy Miasta, Fundacji Gdańskiej oraz firmy EDF Polska Oddział Wybrzeże. To już 56 nowoczesne boisko przyszkolne na terenie naszego miasta.

Uroczyste otwarcie nowego obiektu odbyło się przy udziale reprezentantów lokalnych społeczności oraz Urzędu Miejskiego, w tym prezydenta Pawła Adamowicza. Budowa obiektu rozpoczęła się w sierpniu a zakończyła na początku września.

„Niecierpliwie czekaliśmy na ten moment, ale efekty są wspaniałe”, mówiła otwierając ceremonię dyrektor szkoły Dorota Suchacz. „To wszystko dzięki dobrej współpracy i koordynacji, dlatego chcemy wszystkim serdecznie podziękować, zwłaszcza naszemu darczyńcy, firmie EDF”.

„Pani dyrektor, w czasach, kiedy młodzież coraz częściej odwraca się od ruchu i zajęć na świeżym powietrzu, niech to boisko będzie dodatkową zachętą, aby wyjść z domu i w gronie kolegów i koleżanek uprawiać różne sporty, dla których to boisko zostało zaprojektowane. Od piłki nożnej, przez koszykówkę, aż do unihokeja”, podsumował ceremonię otwarcia prezydent Adamowicz.

Po części oficjalnej uczniowie szkoły wystąpili z bogatym programem. Nie zabrakło pokazów umiejętności piłkarskich i tańca.

Przypomnijmy, że do tej pory, dzięki zaangażowaniu Fundacji Gdańskiej, powstały w Gdańsku już 3 obiekty tego rodzaju: przy SP nr 21 - ul. Na Stoku 43 (2011), przy SP nr 4 - ul. Łąkowa 61 (2012) oraz przy SP nr 11 – ul. Stryjewskiego 28 (2014). Dwa pierwsze ufundowane zostały przez Fundację Gdańską w ramach programu Junior Gdańsk 2012 przed EURO 2012 w Gdańsku.

Od 2006 roku w Gdańsku wybudowano i zmodernizowano już łącznie 56 boisk przyszkolnych, w tym 16 w ramach programu „Junior 2012” oraz 9 w ramach programu „Orlik”. Łączny koszt ich budowy to ponad 57 milionów złotych!

Boisko jest dostępne nie tylko dla uczniów. W dni powszednie można z niego korzystać od godz. 17.00 do 22.00, zaś w soboty i niedziele od 10.00 do 22.00.

Fundatorem boiska jest EDF Polska:

polska.edf.com