„Westerplatte” bez mitów

Do tej pory powstało wiele prac poświęconych historii Westerplatte. Wydawałoby się, że niewiele można jeszcze napisać na ten temat. A jednak. Żadna z tych prac nie była bowiem tak szczegółowa i dopracowana jak najnowsze dzieło Andrzeja Drzycimskiego. Wydana przez Fundację Gdańską dwutomowa książka miała swoją uroczystą premierę w Dworze Artusa.

Sala Dworu Artusa szybko wypełniła się znakomitymi gośćmi. Nie zabrakło wśród nich prezydenta Gdańska, wybitnych postaci świata nauki oraz biznesu. Tak wielka chwila otrzymała również stosowną oprawę. Uroczystości w dostojnych progach Dworu towarzyszył występ Cappelli Gedanensis, która zainaugurowała i zakończyła ceremonię pięknymi patriotycznymi pieśniami.

„Kiedy chcemy komuś z zagranicy wytłumaczyć czym jest Gdańsk, jaka jest jego rola w historii świata, do głowy przychodzą 2 wydarzenia. Powstanie Solidarności oraz właśnie obrona Westerplatte. Miejsce, w którym rozpoczął się najbardziej krwawy konflikt w historii ludzkości, zasługiwało od dawna na rzetelny opis wydarzeń, które naprawdę miały miejsce w ciągu tych 7 tak trudnych dni”, rozpoczął uroczystość prezydent, Paweł Adamowicz.

Z kolei pułkownik, profesor Krzysztof Komorowski bardzo mocno podkreślał ogrom pracy włożonej w liczącą ponad 900 stron monografię Wojskowej Składnicy Tranzytowej. „Autor sięgnął do źródeł, do oryginalnych dokumentów. Zadał sobie ogromny trud, dlatego powstało dzieło wybitne, które przede wszystkim piętnuje wiele istniejących przekłamań i przywraca honor prawdziwym bohaterom Westerplatte”.

Kiedy przyszedł czas na wystąpienie autora, profesor Drzycimski opowiedział o kulisach powstania książki. „Istnieją bogate źródła polskie i niemieckie. Tomy pokryte kurzem, do których nikt wcześniej nie sięgnął. A szkoda. Bo to właśnie na kartach raportów i meldunków najrzetelniej zapisano wydarzenia. Czasem wydawało się, że żołnierskie relacje muszą być prawdziwe, że większość ma rację. A tymczasem okazywało się, także ku mojemu zdziwieniu, że tak nie jest” – podsumował autor.
„Chwała majorowi Sucharskiemu i kapitanowi Dąbrowskiemu, że tak doskonale poradzili sobie z tym szalenie trudnym zadaniem” – powiedział na zakończenie ceremonii wyraźnie wzruszony profesor.

Po zakończeniu ostatniej pieśni i ostatnim wystąpieniu, autor jeszcze długo podpisywał i dedykował swoje prace.

Fot. J. Pinkas

Dodajmy, że książka jest dostępna w szerokiej ofercie księgarskiej oraz w siedzibie Fundacji Gdańskiej. Zapraszamy także do zapoznania się z galerią zdjęć z uroczystości:

GALERIA

GALERIA2

GALERIA3

"Westerplatte" w mediach:

NaszeMiasto

DziennikBałtycki

trojmiasto.pl

ONET

Gdansknonstop

GazetaWyborcza

dzieje.pl

GośćNiedzielny

Informacje o książce zamieściły także: Polska Agencja Prasowa, TVP 3 Gdańsk, Radio Gdańsk oraz Radio Plus.