Gwiazdy na gdańskim niebie – Lakecia Benjamin.

Miasto Gdańsk, Fundacja Gdańska, ENERGA SA oraz partnerzy mają ogromną przyjemność zaprosić na tradycyjny Koncert Noworoczny, który odbędzie się w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej, 25 stycznia 2015 roku (o godz. 18.00). Gwiazdą będzie pochodząca z USA Lakecia Benjamin.

Charyzmatyczna i jednocześnie dynamiczna saksofonistka i lider zespołu: Lakecia Benjamin, która występowała już z takimi gwiazdami jak Stevie Wonder, Alicia Keys, The Root i Macy Gray, zajmuje należne jej miejsce na scenie wraz z wydaniem nowego niekonwencjonalnego albumu soulowo-funkowego RETOX.

Lakecia, która robiła już wielokrotnie doskonałe wrażenie swoimi imponującymi rytmami saksofonu zarówno na scenie, jak i w studiu, podeszła do albumu RETOX nieco inaczej. W tym wypadku wyraźnie skrzyżowanie jej mistrzostwa kompozytorskiego, producenckiego oraz talentu do gry na saksofonie. Z próbką jej twórczości można zapoznać się poprzez oficjalną stronę Lakecia Benjamin oraz portal Youtube.

Koncert Noworoczny im. Jana Heweliusza to tradycyjne już dla miasta Gdańska wydarzenie, które jest zarazem podsumowaniem obchodów urodzin Jana Heweliusza, jak też muzycznym powitaniem Nowego Roku. Idea jaka przyświeca przy organizacji tego typu koncertów to przybliżenie polskiej, a w szczególności gdańskiej, publiczności sylwetek gwiazd muzyki cenionych na świecie, z różnych jednak względów, wciąż nieobecnych na polskim rynku muzycznym.

Do tej pory w ramach tego wydarzenia koncertowali u nas m.in. Mor Karbasi (2010), Cassandra Wilson (2011), Laika Fatien (2012), Y’akoto (2013) i Sandra Nkake (2014).

Bilety kosztują od 59, 79 i 99 pln i są do nabycia na ticketpro.pl oraz w kasach Filharmonii. Rezerwacje telefoniczne: (58) 320-62-62.