Gwiazdy gdańskiego sportu i historia Mistrzostw Europy w piłce nożnej w gdańskim Nowym Ratuszu

Prezydent Gdańska Paweł Adamowicz, wybitna lekkoatletka Elżbieta Duńska-Krzesińska i wielu znakomitych gdańskich sportowców ostatniego półwiecza zaszczyciło swoją obecnością uroczystą promocję Kalendarzy Gdańskich na rok 2012 wydanych przez Fundację Gdańską.

Fot. Jerzy Pinkas / www.gdansk.pl

Uroczyste spotkanie poświęcone promocji książkowych Kalendarzy Gdańskich Almanachów 2012 odbyło się 6 października 2011 r. w gdańskim Nowym Ratuszu. Do udziału zaprosiliśmy naszych bohaterów: Gwiazdy i Herosów gdańskiego sportu, którym składamy hołd na kartach kalendarza.

Fot. Jerzy Pinkas / www.gdansk.pl

Stworzyliśmy w ten sposób wyjątkową sposobność do zebrania licznego grona postaci, które rozsławiały i nadal rozsławiają Polskę i Gdańsk na arenach sportowych świata. W ratuszu, wśród wielu znakomitości pojawiło się aż troje gdańskich złotych medalistów olimpijskich Elżbieta Duńska-Krzesińska, Adam Korol i Leszek Blanik.

Fot. Jerzy Pinkas / www.gdansk.pl

Szczególnym akcentem uroczystości było wygłoszenie laudacji i uhonorowanie przez Pawła Adamowicza Medalem Prezydenta Miasta Gdańska wybitnej lekkoatletki pani Elżbiety Duńskiej-Krzesińskiej. Spotkanie poprowadzili redaktor Tomasz Wołek i prezes Fundacji Gdańskiej Cezary Windorbski.

Zdjęcia z uroczystości na gdansk.pl
Zdjęcia z uroczystości na trojmiasto.pl
Relacja Radia Gdańsk
Relacja trojmiasto.pl