Kalendarze Gdańskie 2012

Fundacja Gdańska przygotowała na rok 2012 aż dwie edycje tematyczne książkowych Kalendarzy Gdańskich. Almanachów 2012 - obie zainspirowane największym przyszłorocznym wydarzeniem sportowym, którego Gdańsk będzie współgospodarzem, czyli EURO 2012.

Pierwsza, autorstwa red. Tomasza Wołka, poświęcona jest w całości historii Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Druga, pt. Gwiazdy gdańskiego sportu, ukazuje wkład Gdańska w historię polskiego i światowego sportu poprzez przypomnienie sylwetek kilkudziesięciu najwybitniejszych gdańskich sportowców ostatniego półwiecza. Jej współautorami są nestor gdańskiego dziennikarstwa sportowego red. Albert Gochniewski i wspomniany już red. Tomasz Wołek.

W serii Kalendarzy Gdańskich 2012 dotąd ukazały się:

SPRZEDAŻ
Zapraszamy do zakupu naszych kalendarzy w siedzibie Fundacji Gdańskiej przy ul. Szerokiej 121/122 w Gdańsku codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach 9.00-17.00 zgodnie z cennikiem detalicznym:

• Kalendarze książkowe - 40 zł / 1 egz.
  • Kalendarz ścienny trójdzielny - 15 zł / 1 egz.
  • Kalendarz biurkowy - 5 zł / 1 egz.
Podane ceny zawierają podatek VAT. Koszt realizacji zamówienia wysyłkowego na terenie Polski wynosi dodatkowo 10 zł brutto za egzemplarz. Ceny wysyłki większej ilości egzemplarzy oraz wysyłki międzynarodowej ustalane będą indywidualnie. Zamówienia wysyłkowe prosimy składać telefonicznie 58 326-22-86 lub e-mailem: kalendarz@fundacjagdanska.pl.

O Kalendarzu Gdańskim Almanachu
Książkowy Kalendarz Gdański Almanach od lat należy do najwyżej cenionych miejskich wydawnictw tego rodzaju w Polsce. Począwszy od 2009 r. jego wydawcą jest Fundacja Gdańska. Przypomnijmy, że edycja na rok 2010 poświęcona została bohaterom Sierpnia 80. Wydanie na rok 2011 zadedykowane jest Janowi Heweliuszowi z okazji rocznicy 400-lecia urodzin wielkiego gdańskiego astronoma.

PATRON WYDANIA I UROCZYSTEJ PROMOCJI
Kalendarzy Gdańskich 2012
Saur Neptun Gdańsk S.A.

KALENDARZ GDAŃSKI. ALMANACH 2012 - HISTORIA MISTRZOSTW EUROPY W PIŁCE NOŻNEJ

Gdańsk pełni zaszczytną rolę miasta gospodarza przyszłorocznych Mistrzostw Europy w piłce nożnej. Fakt ten zainspirował Fundację Gdańską do przygotowania Kalendarza Gdańskiego Almanachu 2012 w całości poświęconego historii tego turnieju: od jego pierwszych edycji rozegranych we Francji w 1960 r. i w Hiszpanii w 1964 r. po ostatnią zorganizowaną wspólnie przez Austrię i Szwajcarię w 2008 r.

Teksty prezentujące poszczególne turnieje, towarzyszące kolejnym miesiącom 2012 r., napisał znany publicysta red. Tomasz Wołek - jeden z najlepszych w Polsce znawców światowej piłki nożnej. Kolejnym tygodniom patronują z kolei "Herosi mistrzostw", czyli krótkie sylwetki najwybitniejszych piłkarzy w historii turnieju, wśród nich takich sław jak: Lew Jaszyn, Gerd Mueller, Michel Platini, Cristiano Ronaldo czy Zinedine Zidane. W kalendarium dziennym zamieszczamy ciekawostki związane z rozgrywkami EURO i ich bohaterami. Wszystko to również w autorskim opracowaniu red. Tomasza Wołka. Osobne miejsce w kalendarzu znajduje prezentacja nowego gdańskiego stadionu PGE Areny autorstwa red. Grzegorza Kubickiego z "Gazety Wyborczej Trójmiasto". Kalendarz ilustrują starannie dobrane znakomite zdjęcia archiwalne.

KALENDARZ GDAŃSKI 2012 - ŚCIENNY TRÓJDZIELNY

KALENDARZ GDAŃSKI 2012 - BIURKOWY

KALENDARZ GDAŃSKI. ALMANACH 2012 - GWIAZDY GDAŃSKIEGO SPORTU

Fundacja Gdańska, z okazji największego w dotychczasowych dziejach Gdańska święta sportu, jakim będą przyszłoroczne rozrywki Mistrzostw Europy w piłce nożnej, przygotowała edycję specjalną Kalendarza Gdańskiego Almanachu 2012, zatytułowaną Gwiazdy gdańskiego sportu.

Na fali wielkiego zainteresowania świętem europejskiego futbolu postanowiliśmy przypomnieć istotny wkład, jaki Gdańsk i sportowcy stąd się wywodzący wnieśli w historię sportu polskiego, europejskiego i światowego. Na kartach kalendarza towarzyszących miesiącom 2012 r. przedstawiamy sylwetki kilkunastu Gwiazd: wśród nich m.in. Zygmunta Chychły, Elżbiety Duńskiej - Krzesińskiej, Andrzeja Grubby, Dariusza Michalczewskiego, Sylwii Gruchały czy Leszka Blanika. Poszczególnym tygodniom patronuje natomiast kilkadziesiąt kolejnych postaci - "Herosów gdańskiego sportu" jak m.in. Iwona Guzowska, Władysław Komar, Tomasz Korynt czy Ryszard Sobczak. Historyczne kalendarium dzienne wzbogacone zostało o notki przywołujące daty najważniejszych wydarzeń z historii gdańskiego sportu i ich bohaterów. Pasjonujące teksty do kalendarza napisali redaktor Albert Gochniewski, nestor gdańskiego dziennikarstwa sportowego oraz wybitny publicysta i gdańszczan, redaktor Tomasz Wołek. Całość ilustrowana jest bogato znakomitymi fotografiami archiwalnymi.