Mini granty - Gdańsk się uczy...

Fundacja Gdańska wraz z Miastem Gdańsk po raz drugi przyznaje mini granty wspierające edukację w szkołach – działanie pt. „Gdańsk się uczy…”.

Celem jest zwiększenie udziału uczniów i nauczycieli w kreowaniu wydarzeń i inicjatyw edukacyjnych, których nie ma w standardowym programie nauczania. Projekt zakłada realizację takich działań jak warsztaty edukacyjne, prelekcje zaproszonych przez szkołę wyjątkowych gości, czy spacery z elementami nauki poprzez zabawę oraz wiele innych zaproponowanych przez wnioskodawców.

Łącznie zaplanowano sfinansowanie 44 projektów o łącznej wartości 22 000 zł. Nabór wniosków rozpoczął się 14 grudnia 2017 roku i potrwa do 10 stycznia 2018 roku (do godz. 16:00). Wyniki zostaną ogłoszone 19 stycznia 2018 roku. Zaś realizacja zwycięskich projektów odbędzie się od 22 do 28 stycznia 2018 roku. Mini granty pt. „Gdańsk się uczy…” są skierowane do dzieci i młodzieży szkolnej, którzy we współpracy ze swoimi nauczycielami mogą stworzyć i zrealizować swój projekt.

Zeszłoroczne inspiracje

W pierwszej edycji odbyły się m.in. takie projekty jak:
  • Escape room – zaginiony naukowiec – w ramach którego uczniowie w specjalnie zaaranżowanej sali rozwiązywali zagadki, by odnaleźć ukryty klucz i wydostać się z pomieszczenia,

• świetlicowa mydlarnia – gdzie blisko 120 uczniów brało udział w tworzeniu mydła z domowych produktów, robiło kwadratowe bańki,

• jestem z Gdańska – tańczę – rozwijam się – podczas wielu wizyt w szkołach, na salach gimnastycznych organizowane były taneczne flash mob, zaś z nagranego materiału powstał teledysk,

• Podróżowanie to nauka, to zabawa, to prawdziwy świat – czyli spotkanie z podróżniczą rodziną, która w rok podróży dookoła świata, zwiedziła 42 kraje. Spotkanie przepełnione było inspiracjami oraz pasją do zgłębiania ciekawości świata.

Mamy nadzieję, że obecna edycja przyniesie równie wiele ciekawych projektów, które wspólnie z Miastem Gdańsk będziemy mogli wesprzeć – mówi Monika Orchowska, koordynatorka projektu.

Do pobrania: / aktualizacja 02.01.2018
  • Instrukcja
  • Regulamin
  • Wniosek