Promocyjna płyta CD Akcja Zaruski - Szanty pod Żurawiem - Premiery 2010

Fundacja Gdańska wydała w nakładzie 1000 egzemplarzy promocyjną płytę muzyczną CD pt. Akcja Zaruski - Szanty pod Żurawiem - Premiery 2010 zawierającą 14 utworów premierowych wykonanych przez artystów podczas ubiegłorocznej edycji imprezy.

fot. Fundacja Gdańska

Nakład płyty zostanie w całości przeznaczony do nieodpłatnej dystrybucji jako materiał promujący organizowany przez Fundację Gdańską festiwal Szanty pod Żurawiem 2011 oraz akcję odbudowy flagowego gdańskiego żaglowca S/Y Generał Zaruski prowadzoną pod hasłem "Gdańsk ratuje żaglowiec".

S/Y Generał Zaruski jest ostatnią istniejącą tego typu jednostką w Polsce i jedną z niewielu w Europie. Zbudowany w 1939 r. z inicjatywy gen. Mariusza Zaruskiego jacht, przez blisko 60 lat służył rzeszom polskich żaglarzy. W 2008 r. zrujnowany żaglowiec odkupiły władze Miasta Gdańska. W ramach projektu Gdańsk ratuje żaglowiec realizowanego przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Gdańsku, jacht zostanie odbudowany z poszanowaniem jego historycznego kształtu i wróci do dawnej służby - edukacji morskiej młodzieży. Zbiórkę publiczną na rzecz odbudowy żaglowca w sezonie 2011 prowadziło Stowarzyszenie Związek Miast i Gmin Morskich.