Westerplatte 1939. Przed szturmem

Z okazji obchodów 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej, staraniem Fundacji Gdańskiej, ukazała się pierwsza część najnowszej monografii historycznej Wojskowej Składnicy Tranzytowej w Wolnym Mieście Gdańsku autorstwa Andrzeja Drzycimskiego.

Westerplatte 1939. Przed szturmem - tak tytuł nosi bowiem tom - jak w zatrzymanym kadrze filmowym ukazuje ostatnie godziny pokoju, w których trwają gorączkowe przygotowania do wojny. Już wiadomo, że gdańska bomba wybuchnie, nie wiadomo tylko kiedy i jakie będą tego skutki. Analiza sił militarnych obrońców i atakujących pozwala dotknąć złożonych problemów Europy powersalskiej oraz drażliwych stosunków polsko-gdańskich i polsko-niemieckich. Historia półwyspu Westerplatte zaś wyjaśnia jego symboliczne znaczenie, utwierdzające polskie prawa do Gdańska. Liczne zdjęcia, rysunki, plany i tabele umożliwiają śledzenie tego kadru w kilku płaszczyznach, zapowiadających zamykanie się dziejów Wojskowej Składnicy Tranzytowej i tworzenie jej samoistnej legendy.

Dodajmy, że dzięki decyzji prezydenta Gdańska, Pawła Adamowicza ogółem ponad tysiąc dwieście egzemplarzy dzieła zostanie podarowanych gościom oficjalnym obchodów 70. rocznicy wybuchu II wojny światowej 1 września 2009 r. w Gdańsku na Westerplatte oraz relacjonującym je dziennikarzom z całego świata.

Książka przybliża jeden z największych polskich symboli żołnierskich II wojny światowej. Gdańsk znany jest w świecie z nazwy "Solidarność". Westerplatte, jako początek długotrwałej wojny, dopiero powoli przebija się do europejskiej i światowej świadomości. Stąd potrzeba przybliżenia weryfikowanej badaniami historycznymi wiedzy o siedmiu dniach walki, po to, by oczyszczona z emocjonalnych i propagandowych PRL-owskich tez była ona źródłem poznania, mogącego konfrontować się z dokumentacją znajdującą się w rozmaitych archiwach, zwłaszcza niemieckich. Należy pamiętać i przypominać światu, że na Westerplatte w Gdańsku rozpoczęła się wojna, której skutki zatrzymane zostały również w Gdańsku strajkiem w 1980 r., a ostatecznie zamknięte w 1989 r.

Książka Westerplatte 1939. Przed szturmem podzielona została na trzy części, z których każda skupia się wokół zagadnień ważnych dla dziejów Westerplatte: najpierw wyspy, a od połowy XIX wieku - półwyspu. W części pierwszej ukazane zostało Westerplatte, jako miejsce symbiozy rozwiązań fortecznych z potrzebami rekreacyjnymi gdańszczan. Właśnie tutaj, w ślad za Sopotem, rozwija się kurort, mający międzynarodową sławę, współcześnie zapomnianą. W drugiej części - w skrótowej formie przedstawione zostały dzieje Wojskowej Składnicy Tranzytowej na Westerplatte, powstałej po decyzjach Ligi Narodów. I wreszcie w części trzeciej - przegotowania gdańskie i niemieckie do ataku na Westerplatte, polskiej enklawy w Wolnym Mieście Gdańsku. Książka została zaopatrzona w bogaty zestaw historycznych zdjęć, nawet z XIX wieku, liczne plany, szkice, mapy i tabele.

Westerplatte 1939. Przed szturmem stanowi pierwszą częścią tryptyku wychodzącego pod wspólnym tytułem Westerplatte 1939. Historia i legenda. W kolejnej części podjęte zostaną wydarzenia z września i wojenny los westerplatczyków w czasie okupacji niemieckiej. W ostatniej zaś części zwrócona zostanie uwaga na wzrastanie legendy miejsca i ludzi, którzy po latach stali się honorowymi obywatelami Gdańska. Kolejne części tryptyku ukazywać się będą w odstępach rocznych.

O autorze:
Andrzej Drzycimski - doktor nauk humanistycznych, historyk, profesor nadzwyczajny, prorektor, polityk, dziennikarz i publicysta, rzecznik przewodniczącego NSZZ "Solidarność", następnie Prezydenta RP Lecha Wałęsy, sekretarz stanu w Kancelarii Prezydenta RP (1990-1994), założyciel i długoletni prezes Fundacji Św. Wojciecha w Gnieźnie, doradca ds. komunikacji społecznej, wydawca, autor i współautor ponad dwudziestu książek i źródeł dotyczących najnowszej historii, pielgrzymek papieskich, "Solidarności" i Lecha Wałęsy. Z zakresu historii drugiej wojny i Gdańska wydał: Polacy w Wolnym Mieście Gdańsku 1920-1933 (1978), Major Henryk Sucharski (1990), Dziennik harcerza i "Szarotki" 1939-1944 (1986), wspólnie ze Stanisławą Górnikiewicz album historycznych zdjęć Wojna zaczęła się na Westerplatte (1979, 1980, 1989). Z najnowszej gdańskiej historii wspólnie z Tadeuszem Skutnikiem dokumentację dotyczącą strajku w Stoczni Gdańskiej (1980) w dwóch tomach, z kolei z Adamem Kinaszewskim: Dziennik internowanego (Kultura paryska, 1985) i autobiografię Lecha Wałęsy pt. Droga nadziei (Fayard, Paryż 1987, wyd. w Polsce dwukrotnie przez Znak, 1989 i 2006 i w drugim obiegu przez Rytm, 1989), w trójkę z A. Kinaszewskim i Piotrem Adamowiczem: Gdańsk według Lecha Wałęsy (2008), wspólnie z A. Kinaszewskim wybór i scenariusz do wystawy fotograficznej w Oslo na 25-lecie Nobla dla Wałęsy. Relacje i źródłowe wydawnictwo (ks. Z. Bryk, A. Drzycimski, G. Fortuna) przedstawiające pielgrzymkę Jana Pawła II do Trójmiasta (1987): Jeden drugiego brzemiona noście (1988).

Westerplatte 1939. Przed szturmem.
Rok wydania: 2009
stron 204; format netto 163 x 226 mm; oprawa twarda, szyta, z obwolutą; ilustracje kolorowe

Tekst: Andrzej Drzycimski
Projekt graficzny i typograficzny: Janusz Górski
Redakcja: Hanna Kościelecka
Korekta: Maria Szoska, Magdalena Hajdysz
Przekład résumé: David Malcolm (ang.), Marion Brandt (niem.), Nicolas Rougier (franc.), Zoja Nowożenowa (ros.)
Indeks: Wojciech Ingielewicz
Druk i oprawa: Grafix. Centrum Poligrafii, Gdańsk

Mecenas wydania:

Książkę wydano przy współpracy i dzięki wsparciu: