Olimpiada wiedzy o Gdańsku Edycja obywatelska 2012 - zgłoś się już dziś!

Już po raz czwarty zapraszamy mieszkańców Gdańska oraz miłośników naszego miasta, bez względu na wiek i wykonywany zawód, do udziału w edycji obywatelskiej Olimpiady wiedzy o Gdańsku. Łączna pula nagród za trzy pierwsze miejsca wynosi w tym roku aż 10.000 zł.

Wszyscy, którzy zgłoszą swój udział w Olimpiadzie i wezmą udział w eliminacjach otrzymają atrakcyjny upominek niespodziankę.

PULA NAGRÓD: 10.000 ZŁ
BEZ OGRANICZEŃ WIEKOWYCH I ZAWODOWYCH*
ZGŁOSZENIA DO 14 MAJA 2012 r.

Zgłoszenia do udziału w Olimpiadzie przyjmujemy do 14 maja 2012 r. włącznie.

PRZECZYTAJ REGULAMIN >>

Tradycyjne karty zgłoszeń wraz z regulaminem dostępne są w siedzibie Fundacji Gdańskiej, można je również pobrać tutaj:

POBIERZ KARTĘ ZGŁOSZENIA.
WYKAZ LITERATURY POMOCNICZEJ >>.

*Uwaga: w Olimpiadzie nie mogą brać udziału osoby posiadające stopień naukowy doktora lub wyższy.

Dzięki uprzejmości naszego partnera - Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Josepha Conrada-Korzeniowskiego w Gdańsku mamy przyjemność zaprezentować poniżej wykaz poszczególnych pozycji z kanonu literatury pomocniczej Olimpiady, dostępnych w filiach WiMBP na terenie Gdańska. Z pewnością okaże się on pomocny w przygotowaniach do startu w Olimpiadzie. Zapraszamy także do skorzystania z katalogu online WiMBP.

ZOBACZ LITERATURĘ DOSTĘPNĄ W FILIACH WIMBP W GDAŃSKU >>
ZOBACZ ADRESY FILII WIMBP W GDAŃSKU >>
SKORZYSTAJ Z KATALOGU ONLINE WIMBP W GDAŃSKU

Przebieg Olimpiady
Eliminacje pisemne Olimpiady z udziałem zarejestrowanych uczestników odbędą się w sobotę, 19 maja 2012 r. o godzinie 11.00. Zarejestrowani uczestnicy zostaną powiadomieni o miejscu odbycia się eliminacji. W uroczystej gali finałowej, która odbędzie się 26 maja 2012 r. o godzinie 18.00 weĽmie udział od 8 do 9 najlepszych uczestników eliminacji. Uczestnicy obu etapów podlegać będą ocenie jury.

Nagrody

• I miejsce - Złoty Gdański Klucz Olimpijski i 5.000 zł
  • II miejsce - Srebrny Gdański Klucz Olimpijski i 3.000 zł
  • III miejsce - Brązowy Gdański Klucz Olimpijski i 2.000 zł
Trójka zwycięzców oraz wszyscy finaliści otrzymają ponadto pamiątkowe dyplomy oraz tradycyjnie atrakcyjne nagrody i upominki ufundowane przez naszych Patronów wspierających.

O idei Olimpiady
Głównym celem Olimpiady jest propagowanie wśród mieszkańców miasta oraz wszystkich jego sympatyków historii Gdańska, na tle dziejów Pomorza - od czasów najdawniejszych do współczesności - w odniesieniu do problematyki politycznej, gospodarczej i społecznej, a także w wymiarze kultury materialnej i duchowej.

ZOBACZ RELACJĘ Z EDYCJI 2011 >>
ZOBACZ RELACJĘ Z EDYCJI 2010 >>
ZOBACZ RELACJĘ Z EDYCJI 2009 >>

Olimpiada wiedzy o Gdańsku jest projektem obywatelskim, wspieranym przez pracowników i przedstawicieli najważniejszych instytucji naukowych i kulturalnych Gdańska, m. in.: Uniwersytetu Gdańskiego, Akademii Sztuk Pięknych, Politechniki Gdańskiej, Pracowni Gdańskiej Instytutu Historii PAN, Muzeum Historycznego Miasta Gdańska, Biblioteki Gdańskiej PAN, Ośrodka Kształcenia Ustawicznego Nauczycieli, Centrum Edukacji Nauczycieli, Fundacji "Wspólnota Gdańska", Wydziału Edukacji Urzędu Miejskiego w Gdańsku, Towarzystwa Przyjaciół Domu Uphagena.

Nadzór merytoryczny nad przebiegiem projektu sprawują Komitet Główny oraz Rada Naukowa. Koordynatorem wszystkich działań jest Fundacja Gdańska, która przyjęła na siebie rolę głównego organizatora przedsięwzięcia.

Organizator:

80-835 Gdańsk. ul. Szeroka 121/122,