BALTIC SAIL GDAŃSK 2018

Zlot Baltic Sail Gdańsk to największa międzynarodowa impreza żeglarska Gdańska, odbywająca się już od 1997 roku. 22. edycja zlotu rozpocznie się 5 LIPCA i potrwa do 8 LIPCA. Podczas czterech festiwalowych dni będzie można przeżyć wspaniałą żeglarską przygodę, która przybliży nam nie tylko morskie tradycje Gdańska, ale również całej hanzy. Części lądowa Baltic Sail odbędzie się na Wyspie Ołowiance.

Zlot żaglowców to wydarzenie, które co roku przyciąga nie tylko dużą ilość żeglarzy i marynarzy, ale także tych, którzy dopiero marzą o morskiej przygodzie. Specjalnie dla tych osób została przygotowana oferta 110 rejsów po wodach Zatoki Gdańskiej. Każdy rejs trwa około 3 godzin i rozpoczyna się na nabrzeżu przy Targu Rybnym. W trakcie pierwszej części rejsu obserwować można niezwykle ciekawe życie portowe wraz z jego historycznymi elementami. Po opuszczeniu główek żaglowce wypłyną na wody Zatoki Gdańskiej.

Na tegorocznym zlocie na wodach Motławy pojawi się nowy żaglowiec – MERCEDES, który jest jednym z najnowszych statków w międzynarodowej flocie żaglowców. Ten pływający pod holenderską banderą żaglowiec to największa jednostka biorąca udział w zlocie, na jego pokładzie mieści się aż 140 osób. Liczy sobie 50 metrów długości, ma 18 żagli o łącznej powierzchni 900 m².

ROZKŁAD REJSÓW:

Czwartek, 5 lipca: 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00
Piątek, 6 lipca: 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00, 17:00, 18:00, 19:00
Sobota, 7 lipca: 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00, 17:00, 18:00, 19:00
Niedziela, 8 lipca: 9:00, 10:00, 14:00 – rejs z paradą

Baltic Sail Gdańsk to również wiele atrakcji na lądzie. Wydarzenia i atrakcje zostały podzielone na cztery strefy, w której każdy znajdzie coś dla siebie. W ciągu dnia odbędą się zajęcia sportowe, kulturalne i edukacyjne oraz żeglarskie warsztaty. Przez cały dzień będzie działać strefa gastronomiczna. Wieczorem zapraszamy na koncerty szantowe, Bitwę Morską oraz pokaz sztucznych ogni. W niedzielę zaś odbędzie się efektowna Parada Żaglowców po wodach Motławy.

TOP BALTIC SAIL

• Pierwszy raz na zlocie Baltic Sail – MERCEDES – jeden z najładniejszych i najmłodszych żaglowców w Europie.
• Inauguracja zlotu na Przedprożu Dworu Artusa z koncertem chóru „Zawisza Czarny” oraz z paradą żeglarzy i rekonstruktorów z Przedproża na Wyspę Ołowianka.

• 200 M2 STREFY EDUKACYJNEJ z zajęciami ekologicznymi, morskimi i tożsamościowymi, czynne przez 4 dni.

• Parada Żaglowców i małych jednostek, łącznie 80 JEDNOSTEK PŁYWAJĄCYCH.

• Bitwa Morska na Twierdzy Wisłoujście z udziałem 200 REKONSTRUKTORÓW i 2 oldtimerów.

• 4 DNI MUZYKI NA ŻYWO, ponad 20 zespołów szantowych i folkowych.

• KINO NA WODZIE – Letnia Scena Filharmonii Bałtyckiej.

• Półkolonie dla 15 dzieci z domów dziecka i ośrodka dla niesłyszących.

• Nowe miejsce wioski Regat Nord Cup w Marinie Gdańsk – 110 JACHTÓW TURYSTYCZNYCH I REGATOWYCH.

• POKAZ LASEROWY z elementami pirotechniki

Więcej informacji na: BALTICSAIL.PL