KAŻDY LUBI DOSTAWAĆ PREZENTY – GDAŃSK TEŻ!

Jeżeli Gdańsk jest bliski Twojemu sercu i troszczysz się jego rozwój, to dołącz do akcji PREZENT DLA GDAŃSKA, a dzięki temu wspólnie odbudujemy zegar na Biskupiej Górce. Aukcje allegro, spacerem do zegara, loterie fantowe… to tylko niektóre ze sposobów w jaki możesz pomóc. Startujemy 11 maja 2016 roku, więcej informacji znajdziesz na: prezentdlagdanska.pl

Fundacja Gdańska wraz z Miastem Gdańsk pragną zapoczątkować nową tradycję z okazji Święta Miasta: Prezent dla Gdańska. Chcąc zadbać o dziedzictwo kulturowe i historyczne miasta tegorocznym prezentem będzie odtworzenie zabytkowego Zegara na Biskupiej Górce. Odzyskując dawną świetność, inscenizowany zegar będzie stanowił unikatowy eksponat w Gdańsku i stanie się nowym, chętnie odwiedzanym punktem na mapie miasta, uzupełniając planowaną tam rewitalizację.
Od 11 maja możesz dołączyć do wspólnej zabawy, angażując się w:

• AUKCJE CHARYTATYWNI ALLEGRO – wylicytuj niezwykłe przedmioty, usługi (np. rejs żaglowcem, gdański szal, koszulka zaprojektowana przez Michała Zielińskiego) w naszej zakładce w serwisie Allegro,
• LOTERIE FANTOWE – weź udział w naszych loteriach podczas Święta Miasta: 27-28 maja Targ Węglowy, 29 maja Stadion Energa Gdańsk. Znajdź naszych wolontariuszy, kup los i wygrywaj atrakcyjne nagrody: książki, vouchery, gdańskie gadżety.
• Wpłaty indywidualne – przekaż darowiznę na konto Bank Zachodni WBK SA numer 61 1090 1098 0000 0001 1950 5290 w tytule przelewu wpisując ZEGAR. Uwaga: Darowiznę możesz odpisać od podatku.
• SPACEREM DO ZEGARA – możesz dowiedzieć się więcej na temat zegara, schroniska i Biskupiej Górki podczas spaceru. Zapisz się na wyjątkowe oprowadzanie z przewodnikiem po Biskupiej Górce, w trakcie spaceru podaruj 10 zł i odkryj tajemnicę zegarowych okrętów.
• OFICYNA GDAŃSKA DLA ZEGARA – skorzystaj ze sklepu internetowego Oficyny Gdańskiej, kup książkę, a 30% jej ceny zostanie przekazane na odnowienie zegara.
• TABLICA DARCZYŃCZY – zapisz się na stałe w historii Gdańska – przekaż 2000 zł, a Twoje nazwisko lub nazwa Twojej firmy zostaną umieszczone na tablicy fundatorów przy zegarze. Dostępnych jest tylko 12 miejsc.
• CROWDFOUNDING – wejdź na nasz projekt umieszczony na portalu wspieraj.to, wybierz ile chcesz podarować i zgarnij super prezenty.
• TOP 20 – wyślij sms na swoją ulubioną piosenkę biorącą udział w plebiscycie TOP20 i zadecyduj jakie melodie Robert Janowski zaśpiewa na koncercie już 27 maja 2016 na Targu Węglowym. Za każdorazową Twoją aktywność Fundacja Gdańska w ramach akcji matching funds przekaże 1 zł na zegar. Szczegóły znajdziesz na www.gdansk.pl/top20
ZOSTAŃ NASZYM PARTNEREM – chodzi Ci po głowie inny pomysł? A może chciałbyś się włączyć w któryś z projektów? Możesz przekazać nagrody na loterie, wystawić aukcje na naszym allegro lub zostać wolontariuszem. Jeśli podoba Ci się nasza inicjatywa i chcesz zostać naszym partnerem – napisz: abialy@fundacjagdanska.pl

Zegar na Biskupiej Górce znajduje się na wieży schroniska młodzieżowego im. Pawła Beneke. Obiekt ten został wybudowany w 1938 roku, jednak dzwony zegarowe odlano rok później w Stoczni Gdańskiej. 21 lipca 1940 roku po raz pierwszy na wieży zegarowej ukazała się inscenizacja walk okrętów: Piotr z Gdańska oraz św. Tomasz, której towarzyszyły melodie wygrywane na dzwonach. Mimo, że schronisko Benekego nie zostało zniszczone podczas II wojny światowej, to od 1948 roku wieża stoi niewykorzystana i stopniowo niszczeje wraz z mechanizmem zegarowym. Od kompletnego zniszczenia udało się uratować część dzwonów, które znajdują się w Muzeum Historycznym Miasta Gdańska. Obecnie na terenie schroniska znajdują się laboratoria policyjne.