Święto Gdańskiej Nauki na półmetku

Gdańsk już piąty dzień świętuje urodziny Jana Heweliusza. W tym czasie odbywały się m.in. spacery, warsztaty oraz degustacje. Co dokładniej działo się od niedzieli? Zapraszamy do lektury krótkiego podsumowania.

Świętowanie rozpoczęliśmy od spacerów śladami Jana Heweliusza. Pomimo typowo zimowej aury, wszystkie cieszyły się wielką popularnością. Pierwszy z nich przyciągnął ponad 100 osób! Także w dwa kolejne wybrało się po kilkadziesiąt zainteresowanych aby w towarzystwie profesjonalnej przewodniczki zapoznać się z miejscami gdzie żył, pracował i odkrywał wielki astronom.

Dzień zwieńczyła inauguracja wystawy plenerowej „Gdańska nauka – nie tylko Jan Heweliusz”. Ekspozycja autorstwa Biblioteki Gdańskiej PAN, przybliża osiągnięcia przedstawicieli nauk medycznych, przyrodniczych, astronomicznych, matematycznych, fizycznych i humanistycznych między XVI a XVIII wiekiem. Przedstawia sylwetki takich uczonych jak: Jan Heweliusz i jego nauczyciel Piotr Krüger, medycy Joachim Oelhaff i Jan Adam Kulmus – autor niezwykle popularnych tablic anatomicznych przetłumaczonych nawet na język japoński, przyrodnicy Jakub Breyne i Jakub Teodor Klein, uczony o wszechstronnych zainteresowaniach Bartłomiej Keckermann, historycy Reinhold Curicke i Michał Krzysztof Hanow. Nie zabrakło na niej miejsca dla niezwykłych gdańszczanek, które również zasłużyły się na polu gdańskiej nauki. Oprócz najsławniejszej z nich – Elżbiety Koopmann Heweliusz – poczesne miejsce zajmuje również Dorota Julianna Klein. Wystawę można zwiedzać przez cały czas trwania Święta.

Poniedziałek to początek półkolonii w Pałacu Młodzieży, gdzie odbyła się także Zimowa Akademia Sztuki. W wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej mieliśmy okazję „spotkać się” z astronomią. Konkursy i rywalizacje przeprowadzone pod wspólną nazwą „Gwiazdy w bibliotece”, przyniosły nie tylko sporo emocji, ale przede wszystkim pogłębiły wiedzę jej uczestników na temat samej astronomii, postaci Jana Heweliusza oraz Gdańska, jako jednego z najważniejszych miast portowych w XVII-wiecznej Europie. Efektem prac plastycznych będzie również galeria rysunków przedstawiających najważniejsze odkrycia astronomiczne Heweliusza. Wszystkie rysunki zostaną zaprezentowane podczas podsumowania ferii w Bibliotece Manhattan już 31 stycznia (piątek) o godz.: 10:30.

Punktem dnia był jednak wykład o browarnictwie na dziedzińcu Politechniki Gdańskiej, który przyciągnął blisko 100 osób. W dobie, gdy warzenie piwa domowymi metodami staje się coraz popularniejsze tak duża liczba zainteresowanych nie może specjalnie dziwić.

We wtorek do już realizowanego programu dołączyły atrakcje przygotowane przez Muzeum Historyczne Miasta Gdańska. Zajęcia poświęcono Janowi Heweliuszowi koncentrując się na najważniejszych faktach z jego życia oraz odkryciach i wynalazkach. Podobnie było w środę.

Tymczasem Święto trwa i kolejne atrakcje przed nami. Na wszystkie rzecz jasna serdecznie zapraszamy. Szczegółowy program na naszej stronie oraz na stronie www.janheweliusz.pl

Przypomnijmy, że ukoronowanie święta, czyli Koncert Noworoczny Sandry Nkake już w najbliższą niedzielę.