32. finał WOŚP. Gdańsk znów podzieli się dobrem

W niedzielę, 28 stycznia ponad 1000 wolontariuszy będzie kwestować do puszek podczas 32. Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. W programie miejskich wydarzeń znajdą się m.in. pokazy i loteria w miasteczku, koncerty polskich artystów i spotkania z Youtuberami, a także tradycyjne światełko do nieba. Będzie można także wziąć udział w charytatywnych aukcjach, wśród których do wylicytowania jest m.in. nadanie imienia żyrafie w Gdańskim Ogrodzie Zoologicznym, zwiedzanie miasta w towarzystwie Neptuna czy wspólny mecz tenisa z prezydent Gdańska, Aleksandrą Dulkiewicz.

Tegoroczny finał WOŚP odbędzie się, pod hasłem: ,,Tu wszystko gra OK!”, natomiast cel tegorocznej zbiórki to: „Płuca po pandemii. Gramy dla dzieci i dorosłych!”.

– Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to wydarzenie, które pozwala nam wszystkim poczuć się wspólnotą. W Gdańsku pewnie już zawsze będą wybrzmiewać w uszach ostatnie słowa prezydenta Pawła Adamowicza: „Gdańsk jest szczodry, Gdańsk dzieli się dobrem”. Tego też co roku dowodzimy – mówi Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska.

W ostatnią niedzielę stycznia wolontariusze będą kwestować na ulicach, w sklepach i instytucjach, a także pojazdach.

– Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy to święto działań wszystkich wolontariuszy, a 28 stycznia na ulice Gdańska wyjdzie ich ponad 1000 – mówi Dawid Jastrzębski, prezes Regionalnego Centrum Wolontariatu.

Każdy z wolontariuszy będzie wyposażony w identyfikator oraz puszkę 32. finału WOŚP. Wielu z nich pomagać będzie w sztabie głównym organizowanym w Europejskim Centrum Solidarności, a także w miasteczku WOŚP.

Miasteczko wolontariuszy

Wzorem ubiegłorocznego Finału, do dyspozycji wolontariuszy i wspierających Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy będzie także miasteczko na ulicy Elektryków. Od godz. 16.00 do 21.00 każdy będzie mógł wziąć udział w loterii fantowej, a także w licznych atrakcjach.

Swoje stoiska ustawi m.in. Chorągiew Gdańska ZHP, Straż Graniczna i spółka Copernicus. Odwiedzający miasteczko będą mogli wykonać bezpłatnie drobne badania medyczne.

Na stoisku Gdańskiego Automobilklub GEPARD mistrzowie sportów motorowych opowiedzą o swych dokonaniach. Będzie też można sfotografować się w sportowym samochodzie przygotowanym do rajdów off-road czy aucie do driftu.

Na odwiedzających będą czekali także ratownicy drogowi, którzy podzielą się wiedzą i umiejętnościami w ratowaniu ofiar wypadków. W miasteczku będzie można nauczyć się opatrywać rannych oraz dowiedzieć się, jak ewakuować poszkodowanych z pojazdów. Odwiedzający poznają też zasady zabezpieczenia miejsca wypadku drogowego.

W ramach pokazów będzie można zostać świadkiem wybuchu poduszki powietrznej w pojeździe oraz spróbować swoich sił by przeciąć pas bezpieczeństwa, rozbić samochodową szybę czy użyć gaśnicy.

Na terenie miasteczka będą znajdowały się także foodtrucki.

Koncerty w B90

– Koncerty ponownie w tym roku odbędą się na terenach stoczniowych. Tam jeszcze lepiej czuć klimat kolejnego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Jak zawsze, o godzinie 20.00, Ulica Elektryków zostanie oświetlona iluminacjami, z wielkim orkiestrowym sercem z hasłem „Gdańsk dzieli się dobrem” – mówił Karol Gzyl, dyrektor programowy Fundacji Gdańskiej.

Głównym punktem dnia będą koncerty polskich artystów. Wzorem ubiegłorocznego finału, odbędzie się on w klubie B90.

Podczas imprezy wystąpią Natalia Przybysz i zespół De Mono, a także gdański zespół Majestic i wokalistka Seeme. Na terenie B90 będzie można spotkać się także z twórcami internetowymi, znanym pod pseudonimami „Szumi” i „Glenciu”.

Tuż przed godziną 20.00, tradycyjnie już, zostanie wypuszczone światełko do nieba.

Rozkład wydarzeń w B90 i Drizzly Grizzly / ulica Elektryków

16:30 SEEME

17.00 spotkanie z Szumi i Glencu w Drizzly Grizzly

17:30 DE MONO

18.30 spotkanie z Szumi i Glencu w Drizzly Grizzly

19:00 MAJESTIC

20:00 ŚWIATEŁKO DO NIEBA

20:05 NATALIA PRZYBYSZ

Miasteczko WOŚP / ulica Elektryków i W4 Food Squat

Bank WOŚP / Europejskie Centrum Solidarności

12:00-20:00 rozliczenie wolontariuszy kwestujących

Charytatywne licytacje

Na portalu Allegro w specjalnej zakładce Gdańsk dla WOŚP trwają charytatywne aukcje. Wylicytować będzie można m.in mecz tenisa z Aleksandrą Dulkiewicz, prezydent Gdańska, podwójne zaproszenie do loży miasta na koncert Dawida Podsiadło, a także spacer i zwiedzanie Gdańska w towarzystwie Neptuna. Na aukcję Piotr Borawski, zastępca prezydent Gdańska ds. przedsiębiorczości i ochrony klimatu wystawił także koszulkę i medale reprezentacji siatkarzy z podpisami zawodników.

Na aukcjach można wylicytować także atrakcje związane z Uniwersytetem Gdańskim. Wśród nich rejs statkiem naukowo-badawczym R/V Oceanograf„sto lat” zaśpiewane przez chór uczelniwypiekanie pysznej pizzy z Dziekanem Wydziału Nauk Społecznych czy przejażdżka 30-letnim „maluchem” po Kampusie.

Nowych właścicieli, w charytatywnym geście szuka także jedwabna apaszka i srebrna broszka z bursztynu od senatora Bogdana Borusewicza. Agnieszka Buczyńska, Minister ds. Społeczeństwa Obywatelskiego, przekazała na aukcję zaproszenie do Sejmu na spotkanie i zwiedzanie oraz wspólny obiad.

Fani sportu mogą wylicytować koszulkę reprezentacji Polski w piłce siatkowej mężczyzn z podpisami zawodników czy piłkę do siatkówki z podpisem Mariusza Wlazłego i spotkanie z siatkarzemtrening z siatkarkami JohnnyBros AZS UG i relaksacyjną sesja jogi z certyfikowaną trenerką.

Gdańskie jednostki i instytucje kultury grają z WOŚP

Zarząd Transportu Miejskiego w Gdańsku proponuje na licytacji dwa zestawy gadżetów: pierwszy, składający się z kalendarza na 2024 r. oraz dwóch modeli autobusów do samodzielnego sklejenia: Jelcz-Berliet PR110 U oraz Ikarus 260, a także drugi zestaw, zawierający kalendarz na 2024 r., grę ,,Podróżniczek”, zeszyt, kolorowankę związaną z savoir – vivrem oraz brelok do kluczy.

Muzeum Gdańska wraz z kowalami-artystami w niedzielę 28 stycznia, w godz. 16.00 – 19.00 zaprasza do Kuźni Wodnej w Oliwie na charytatywne kucie metalowych serduszek. Każdy, kto przekaże darowiznę, w formie podziękowania otrzyma nie charakterystyczną naklejkę, a gorące oliwskie serduszko. Muzeum wystawia także na licytację wyjątkowy przedmiot – niewielkiego kotka wykutego i wypiłowany z fragmentu stalowego kątownika w zabytkowej Kuźni Wodnej w Oliwie w Gdańsku. Wąsy i oczy inkrustowano srebrem, zaś serce wykonano z mosiądzu. W pakiecie zwycięzca otrzyma również karnet wolnego wstępu do wszystkich oddziałów Muzeum Gdańska, w tym Kuźni Wodnej w Oliwie dla dwóch osób.

Na innych licznych aukcjach wystawionych przez instytucję kultury znaleźć będzie można m.in. godzinę użytkowania lodowiska GAK (na własność lub z grupą 200 znajomych lub nieznajomych), fotografię stoczniową autorstwa Zenona Miroty, aukcję z książką pt. „Wałęsa ’80” z autografem prezydenta oraz 2 zaproszenia na wystawę stalą ECS, voucher rodzinny na premiery Miejskiego Teatru Miniatury w 2024 r. czy performatywne zwiedzanie Gdańskiego Teatru Szekspirowskiego dla 2 osób. Szczegóły i pełną ofertę licytacji stworzonych przez gdańskie instytucje kultury można znaleźć w załączniku.

e-skarbonka i iluminacje

Przed Złotą Bramą, nieopodal tablicy upamiętniającej prezydenta Pawła Adamowicza, podobnie jak w ubiegłych latach, stanie e-puszka. Jest ona zainstalowana na podświetlanej instalacji przedstawiającej prawdziwą, oklejoną serduszkami puszkę WOŚP. Umieszczony jest na niej panel z kodem QR linkującym do e-skarbonki WOŚP, którą prowadzi Regionalne Centrum Wolontariatu. W skarbonce, na kilka dni przed finałem znajduje się już ponad 30 tys. zł.

To nie jedyna iluminacja, nawiązująca do akcji Jurka Owsiaka. Tuż obok budynku Nowego Ratusza, przy ulicy Wały Jagiellońskie stanie ogromnych rozmiarów, rozświetlone serce Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Instalacja będzie wysoka na 3,35 m, a jej szerokość przekroczy 3 m.

WOŚP – Gdańsk – gdanskdlaorkiestry.pl