Rusza zlot żaglowców Baltic Sail Gdańsk 2023

Od piątku, 7 lipca do poniedziałku, 10 lipca po raz 27 odbędzie się święto żeglarskie Gdańska. W tym roku organizatorzy przygotowali wiele nowości – Parada na Zatoce Gdańskiej, nowa lokalizacja miasteczka zlotu oraz aż 3 sceny „Szant Pod Żurawiem” w różnych lokalizacjach.

Baltic Sail Gdańsk to wydarzenie, które gromadzi entuzjastów żeglarstwa, miłośników tradycji morskiej i ciekawych obserwatorów z całego świata. W dniach 7 – 10 lipca, w nowej lokalizacji, na Podwalu Staromiejskim przy Targu Rybnym i wzdłuż nabrzeży Motławy odbędzie się ten międzynarodowy zlot żaglowców. Do Gdańska przypłyną kultowe żaglowce, w tym m.in. z Finlandii, Łotwy, Litwy, Niemiec, Szwecji oraz oczywiście Polski. Jak co roku podczas Baltic Sail nie zabraknie muzyki szantowej, atrakcji dla najmłodszych w strefie edukacyjnej oraz inscenizacji historycznych z udziałem rekonstruktorów.

– Cieszę się, że po raz kolejny będziemy mogli gościć w Gdańsku pasjonatów żeglarstwa, którzy zaprezentują nam także z bliska swoje jednostki. Parada na zatoce, możliwość udziału w rejsach czy koncertach szantowych, pozwalają poznać lepiej ten morski świat. Zachęcam do tego, by w weekend odwiedzić to żeglarskie święto i skorzystać z atrakcji także na lądzie – mówi Monika Chabior, zastępczyni prezydent Gdańska ds. rozwoju społecznego i równego traktowania.

Rejsy tradycyjnymi jednostkami

Największą atrakcją Baltic Sail są rejsy po wodach Zatoki Gdańskiej. W tym roku na swoje pokłady zapraszają: Loth Loriën, Libava, Joanna Saturna, Generał Zaruski, Bryza H, Antica, Bonawentura, Barlovento, Szkwał oraz Odisėja udostępniając łącznie aż 2200 biletów. Każdy rejs na tradycyjnej jednostce trwa około 3 godzin i rozpoczyna się na ul. Wartkiej oraz w okolicy mostu Wapienniczego. W trakcie pierwszej części rejsu obserwować można kanał portowy wraz z jego historycznymi elementami. Po wypłynięciu za główki portu żaglowce znajdą się na Zatoce Gdańskiej i w miarę możliwości pogodowych będą pływały pod żaglami.

– Baltic Sail to tak naprawdę sojusz miast wokół Morza Bałtyckiego, które postanowiły kultywować tradycje żeglarstwa na wiekowych jednostkach, które obsługiwane są bez użycia jakiekolwiek elektroniki. To statki, na których ręcznie rozwija się żagle, steruje się za pomocą koła sterowego, a do portu nie wchodzi się na autopilocie, a wyłącznie z wykorzystaniem własnych umiejętności – mówi Jacek Bendykowski, prezes Fundacji Gdańskiej. – Już teraz do parady zgłosiło się ponad 140 jednostek, w tym 16 tradycyjnych żaglowców. Wciąż zachęcamy do zapisywania się i uczestniczenia w tym wyjątkowym wydarzeniu.

W tym roku odbędą się również specjalne rejsy na złotą godzinę – Golden Hour. Zakup biletów dostępny jest na stronie internetowej Baltic Sail oraz stacjonarnie w sklepiku wydarzenia od 5 lipca na plaży w Brzeźnie i od 7 lipca przy Baszcie Łabędź. Gdańszczanki i gdańszczanie z Kartą Mieszkańca oraz seniorzy powyżej 65 roku życia, uczniowie z ważną legitymacją szkolną oraz osoby z niepełnosprawnościami + opiekun osoby z niepełnosprawnościami mogą skorzystać ze specjalnej zniżki.

Parada żaglowców na Zatoce Gdańskiej

Kulminacyjnym momentem każdego zlotu Baltic Sail jest niedzielna Parada wszystkich żaglowców, jachtów żaglowych i motorowych. W tym roku odbędzie się ona wyjątkowo po wodach Zatoki Gdańskiej. Będzie ją można obserwować w niedzielę, 9 lipca od godz. 12.00 z plaż od wysokości Jelitkowa, później Brzeźna aż do Zielonej Latarni. Organizatorzy zachęcają, by oglądać ją z molo w Brzeźnie, gdzie znajdować się będą komentatorzy Parady oraz dodatkowo całość będzie transmitowana na żywo na ekranach przy molo. Paradę można również oglądać na Facebooku Baltic Sail Gdańsk.

– Parada na Zatoce Gdańskiej to tegoroczna nowość, która pozwoli jeszcze większej liczbie chętnych obserwować wszystkie jednostki, które przyłączą się do tego wydarzenia. Zarówno na molo w Brzeźnie, na plaży, jak i zielonej główce portu będzie dobrze widać to, co dziać się będzie na wodzie. Statki rozpoczną rejs o godz. 11.00 z miejsc cumowania, a szyk paradny dotrze na otwartą wodę po godz. 12.00 – mówi Agata Biały z Fundacji Gdańskiej.

Strefa muzyczna – XXIV edycja festiwalu „Szanty Pod Żurawiem”

Trzy dni koncertów, dwadzieścia pięć zespołów, koncerty w 3 lokalizacjach: na Scenie Głównej, która w tym roku stanie na Podwalu Staromiejskim przy Targu Rybnym w Gdańsku oraz tegoroczna nowość, aż dwie sceny plenerowe, pierwsza na Skwerze Świętopełka, a druga przy molo w Brzeźnie, gwarantować będą wszystkim miłośnikom szanty niezapomniane wrażenia. Gościć będziemy m.in. zespoły: North Cape, Banana Boat, Trzy Majtki, Za Horyzontem, Klang, Wild River, Niezbędny Balast oraz Sąsiedzi.

– Piękne żaglowce i muzyka szantowa cudownie się uzupełniają, tworząc niesamowitą i niepowtarzalną atmosferę. Przed nami trzy dni koncertów na trzech scenach, głównej i dwóch, które określamy jako eksperymentalne. Obydwie sceny, grając w ciągu dnia, będą zapraszały na scenę główną i na wieczorne koncerty – mówi Michał Juszczakiewicz, producent festiwalu „Szanty Pod Żurawiem”.

Festiwal „Szanty pod Żurawiem” od swoich początków towarzyszy nieprzerwanie zlotowi żaglowców Baltic Sail Gdańsk, współtworząc unikalny charakter tej imprezy, prezentując koncerty szant klasycznych, koncerty chóralne oraz ballady morskie.

Strefa edukacyjna

Od piątku do niedzieli zapraszamy do strefy edukacyjnej, która w tym zlokalizowana jest aż w dwóch miejscach: część lądowa przy Podwalu Staromiejskim przy Targu Rybnym a część wodna przy Przystanku Tramwaju Wodnego „Zielony Most”. To tam odbywać się będą warsztaty zarówno dla młodszych, jak i starszych dzieci. Odbędą się tam m.in.: pokazy pt. „Morskie Opowieści o Równowadze” przygotowane przez Centrum Nauki Kopernik, pokazy i warsztaty pierwszej pomocy, pokazy sprzętu służącego do poszukiwań w wodzie, pokazy i warsztaty żeglarskie, zarówno na wodzie, jak i na lądzie. Dodatkowo najmłodsi będą mieli okazję zobaczyć oraz samodzielnie sterować żaglówką typu Optimist.

Co więcej?

W różnych częściach Podwala Staromiejskiego oraz na ul. Wartkiej się inscenizacje historyczne z udziałem rekonstruktorów, które przeniosą nas w odległe czasy.

Szczegółowy program wydarzenia dostępny jest na stronie Baltic Sail.