Baltic Sail Gdańsk już za 11 dni!

Po raz dwudziesty siódmy odbędzie się święto żeglarskie Gdańska.

Od piątku 7 lipca do poniedziałku 10 lipca na Podwalu Staromiejskim przy Targu Rybnym i wzdłuż nabrzeży Motławy odbędzie się międzynarodowy Zlot Żaglowców Baltic Sail Gdańsk 2023. Do Gdańska przypłyną tradycyjne żaglowce, w tym m.in. z Finlandii, Łotwy, Litwy, Niemiec, Szwecji oraz oczywiście Polski. Jak co roku podczas Baltic Sail nie zabraknie muzyki szantowej, atrakcji dla najmłodszych w strefie edukacyjnej oraz inscenizacji historycznych z udziałem rekonstruktorów.

REJSY TRADYCYJNYMI JEDNOSTKAMI

Największą atrakcją Baltic Sail są rejsy po wodach Zatoki Gdańskiej. W tym roku na swoje pokłady zapraszają m.in: Libava, Joanna Saturna, Bryza H, Antica, Bonawentura.  Każdy rejs na tradycyjnej jednostce trwa około 3 godzin i rozpoczyna się przy Rybackim Pobrzeżu. W trakcie pierwszej części rejsu obserwować można kanał portowy wraz z jego historycznymi elementami. Po wypłynięciu za główki portu żaglowce znajdą się na Zatoce Gdańskiej i w miarę możliwości pogodowych będą pływały pod żaglami. Zakupu biletów dostępny jest na stronie internetowej balticsail.pl oraz stacjonarnie w sklepiku wydarzenia na ul. Wartkiej. Mieszkańcy Gdańska z Kartą Mieszkańca mogą skorzystać ze specjalnej zniżki.

PARADA ŻAGLOWCÓW NA ZATOKI GDAŃSKIEJ

Kulminacyjnym momentem każdego zlotu Baltic Sail jest niedzielna parada wszystkich żaglowców, jachtów żaglowych i motorowych, która odbędzie się na Zatoce Gdańskiej. W tym roku rozpocznie się ona 9 lipca.

STREFA MUZYCZNA – XXIV EDYCJA FESTIWALU „SZANTY POD ŻURAWIEM”

Festiwal „Szanty pod Żurawiem” od swoich początków towarzyszy nieprzerwanie zlotowi żaglowców Baltic Sail Gdańsk, współtworząc unikalny charakter tej imprezy. W tym roku odbędzie się już 24. edycja, podczaj której przez 3 dni i na 3 scenach zagra blisko 30 zespół szantowych, prezentując koncerty szant klasycznych, koncerty chóralne oraz ballady morskie.