Czas na "Podróż do Gdańska"

W najbliższy czwartek, 20 marca o godz. 17.00 w sali Konferencyjnej PAN Biblioteki Gdańskiej (nowy budynek, ul. Wałowa 24, Gdańsk) odbędzie się promocja kolejnej książki wydanej przez Oficynę Gdańską. Tym razem jest to „Podróż do Gdańska” Martona Csombora.

„Podróż do Gdańska” Mártona Csombora to fascynująca lektura o Gdańsku i jego mieszkańcach z początku XVII wieku, co ważne - napisana właśnie na początku XVII wieku. Márton Csombor, szlachcic węgierski podróżujący po Europie, był bystrym obserwatorem, do tego niepozbawionym talentu literackiego. W swoim dzienniku opisał nie tylko najważniejsze budynki dawnego Gdańska (kościoły, Ratusz Głównego Miasta, Wielka Zbrojownia, Dwór Artusa), ale i samych gdańszczan, z ich zwyczajami, wadami i zaletami. Mimo że upłynęło 400 lat od jej wydania, Podróż do Gdańska czyta się jak fascynujący reportaż.

Gościem specjalnym promocji będzie znawca Gdańska prof. Andrzej Januszajtis, który opowie o Martonie Csomborze i siedemnastowiecznym Gdańsku.

Książka ilustrowana rycinami Aegidiusa Dickmanna, wydanymi w Gdańsku w roku 1617. W tym samym roku, w którym swoją podróż odbył Márton Csombor.