Ruszył Gdański Fundusz Kulturalny - II edycja

Mieszkasz w Gdańsku? Interesujesz się kulturą? Tworzysz ciekawe wydarzenia lub masz pomysł na ciekawą akcję kulturalną? Mamy dla Ciebie propozycję! Dziś o 16:00 ruszył Gdański Fundusz Kulturalny. Na Wasze pomysły czekamy do 31 października!

Fundacja Gdańska wraz z Urzędem Miejskim w Gdańsku po raz drugi realizuje program Gdański Fundusz Kulturalny, którego celem jest zwiększenie udziału mieszkańców Gdańska w kreowaniu wydarzeń i inicjatyw kulturalnych. Program zakłada realizację projektów kulturalnych proponowanych przez grupy nieformalne, które w ramach funduszu mogą uzyskać dofinansowanie do kwoty 500 zł.

Fundusz jest kolejnym sposobem na wsparcie mieszkańców Gdańska w ich aktywności społecznej, ale również impulsem dla tych, którzy się wahają lub dla których barierę stanowią formalności i brak środków na start. Fundusz daje możliwości środowiskom, które nie posiadają osobowości prawnej, na uzyskanie środków na działania takie jak: kameralne spotkania literackie, pokazy filmów czy ciekawe warsztaty. W ubiegłorocznej edycji zostało zrealizowanych wiele ciekawych pomysłów, które mogą zainspirować tegorocznych pomysłodawców. Naszymi faworytami były na przykład warsztaty wspólnego szycia zabawek dla całych rodzin, czy pierwsza w Polsce galeria tramwajowa na Dolnym Mieście stworzona z fotografii  mieszkańców – mówi Dyrektor Fundacji Gdańskiej Paweł Buczyński.

Program zakłada sfinansowanie 20 projektów o łącznej wartości 10 000 zł. Nabór wniosków odbywa się w dniach od 3 października (od godz. 16:00) do 31 października (do godz. 16:00). Wyniki zostaną ogłoszone 4 listopada 2016 roku. Zaś realizacja zwycięskich projektów odbędzie się od 7 listopada do 31 grudnia 2016 roku.

Gdański Fundusz Kulturalny jest kontynuacją filozofii tworzenia możliwość wsparcia finansowego dla niesformalizowanych grup, ruchów, kół i forów w Gdańsku. Obecnie w naszym mieście funkcjonują dwa fundusze w takiej formule. Jest to Gdański Fundusz Młodzieżowy realizowany przez Stowarzyszenie Morena oraz Gdański Fundusz Senioralny prowadzony przez Regionalne Centrum Wolontariatu w Gdańsku. Dlatego też wychodząc naprzeciw osób nienależących do żadnej z tych grup wiekowych, Gdański Fundusz Kulturalny skierowany jest do osób w wieku 20 – 50 lat, dając tym samym możliwość realizacji swoich pomysłów na projekty kulturalne w naszym mieście.

grafika-gfk

CO TRZEBA ZROBIĆ BY OTRZYMAĆ DOFINANSOWANIE?

Trzeba zebrać grupę minimum 5 osób mieszkających w Gdańsku, które mają wspólny pomysł na inicjatywę. Grupa wyłania przedstawiciela – lidera, który w jej imieniu składa wniosek jako osoba prywatna. Wniosek należy wypełnić i złożyć drogą elektroniczną na adres: mskrzypiec@fundacjagdanska.pl lub osobiście do siedziby Fundacji Gdańskiej ul. Długi Targ 28/29 Gdańsk (wejście od podwórka, od ul. Pończoszników) w nieprzekraczalnym terminie do 31 października (do godz. 16.00). Do dnia 7 listopada kapituła funduszu wyłoni i wskaże wybrane projekty.

Przed złożeniem wniosku prosimy szczegółowo zapoznać się z dokumentacją konkursu umieszczoną w zakładce Fundusz Kulturalny (fundacjagdanska.pl/funduszkulturalny). Pod tym adresem znajdują się również wszelkie niezbędne dokumenty. W razie wątpliwości prosimy wysyłać pytania do koordynatora projektu Mateusza Skrzypiec na adres mskrzypiec@fundacjagdanska.pl lub dzwonić pod numer telefonu 58 526 49 87.

POTRZEBUJESZ WSPARCIA PRZY SKŁADANIU WNIOSKU?

Dla osób, które potrzebują wsparcia ze złożeniem wniosku Fundacja Gdańska przygotowała dwa spotkania informacyjne, które odbędą się:

• 19 października w godzinach 11.00-13.00
  • 20 października w godzinach 17.00-19.00

Prosimy o zapisanie się na spotkanie w wybranej dacie pod poniżej wskazanym linkiem: www.funduszkulturalny.evenea.pl. Oba spotkania odbędą się w siedzibie Fundacji Gdańskiej (ul. Długi Targ 28/29 Gdańsk, wejście od podwórka, od ul. Pończoszników). Przez cały okres nadsyłania wniosków można też konsultować się indywidualnie po uprzednim kontakcie mailowym lub telefonicznym.

Liczymy, że Gdański Fundusz Kulturalny ponownie spotka się z przychylnością mieszkańców oraz pobudzi ciekawe pomysły. Zaś realizowane projekty kulturalne umilą czas ich odbiorcom.