Paszport Bursztynowy - III edycja

Z inicjatywy Gdańska i Fundacji Gdańskiej, we współpracy z Prezydentami Gdańska, i Kalisza w sierpniu 2011 roku ruszyła akcja promocyjna "Paszport Bursztynowy". Uczestniczyć w niej będzie ponad 130 sklepów i galerii z Gdańska.

W Kaliszu egzemplarze paszportu trafią do rąk turystów i mieszkańców miasta.

Ideą projektu jest wprowadzenie na rynku dobrych praktyk w obrocie wyrobami jubilerskimi z bursztynem, których zakup potwierdzony jest certyfikatem autentyczności. Zgodnie z zasadami wolnego rynku akces sklepów i galerii do tego projektu odbywa się na zasadach dobrowolnych i jest potwierdzony w obecności Prezydenta Miasta uroczystym podpisaniem deklaracji przestrzegania dobrych praktyk w obrocie gospodarczym bursztynem przez przedstawicieli galerii, sklepów jubilerskich i innych placówek handlowych.

"Paszport Bursztynowy", to także atrakcyjne wydawnictwo, przypominające prawdziwy paszport, w którym zawarte są m.in. porady konsumenckie dotyczące bursztynu i wyrobów jubilerskich, informacje o punktach honorujących sprzedaż zgodnie z zasadami paszportu oraz certyfikaty zakupu potwierdzające autentyczność wyrobu bursztynowego.

Po raz pierwszy akcja "Paszport Bursztynowy" została zainicjowana w Gdańsku w sezonie turystycznym w 2009 roku. Do akcji przyłączyły się 63 placówki. Uroczysta konferencja w tej sprawie była połączona z podpisaniem deklaracji dobrych praktyk bursztynniczych w obrocie gospodarczym i spotkała się ze wspaniałym przyjęciem medialnym.

Akcja przyczynia się do ochrony interesów mieszkańców i turystów przed zakupem falsyfikatów lub imitacji bursztynu oraz wesprze stosowanie dobrych praktyk handlowych w sklepach i galeriach jubilerskich na terenie miast i w całej Polsce. Organizatorem akcji jest Fundacja Gdańska wspólnie z jednostkami miejskimi w Gdańsku, Kaliszu, Krakowie i we Wrocławiu.

ZOBACZ CAŁY PASZPORT BURSZTYNOWY (plik pdf 5MB)

ZAMÓW PASZPORT BURSZTYNOWY

ZOBACZ KTO JUŻ HONORUJE PASZPORT BURSZTYNOWY >>