Pomogliśmy dziewięcioletniej Marlenie

3 marca 2010 r. w Szkole Podstawowej Nr 11 w Gdańsku prezes Fundacji Gdańskiej Cezary Windorbski w towarzystwie Mateusza Kusznierewicza - Ambasadora Miasta Gdańska ds. Morskich przekazał darowiznę na rzecz wsparcia leczenia 9-letniej gdańszczanki Marleny Hoppe.

Spotkanie odbyło się w macierzystej szkole Marleny. Dziewczynka pochodzi z wielodzietnej rodziny i przechodzi żmudne oraz długotrwałe leczenie w klinice onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego w Gdańsku. Kwotę 3355 zł udało się zgromadzić dzięki sprzedaży Bożonarodzeniowych Kartek Gdańskich wydanych przez Fundację Gdańską w 2009 r.

Po części oficjalnej Mateusz Kusznierewicz, najbardziej utytułowany polski żeglarz i złoty medalista olimpijski, opowiedział uczniom SP 11 o swojej karierze sportowej i odpowiadał na ich liczne pytania.

Fundacja Gdańska składa serdeczne podziękowania wszystkim gdańskim firmom i instytucjom oraz osobom prywatnym, które zakupiły Bożonarodzeniowe Kartki Gdańskie. Dziękujemy także dyrekcji SP Nr 11 za gościnę i wspaniałą organizację uroczystości.