ODPALAMY ŚWIĘTA JUŻ 2 GRUDNIA W GDAŃSKU

Już w najbliższą sobotę, 2 grudnia o godz. 16.00 na ulicy Stągiewnej oficjalnie zainaugurujemy akcję Odpalamy Święta. W sąsiedztwie Zielonego Mostu wspólnie z mieszkańcami zostanie rozświetlony hit tegorocznych iluminacji – 10 metrowy żuraw stoczniowy dźwigający prezenty, rozświetlony 20 tysiącami ledowych punktów. Jest to konstrukcja 3D, personalizowana dla Miasta Gdańsk, jedyna taka na świecie. Organizatorzy przygotowali dla uczestników inauguracji 500 szt. zimnych ogni, które odpalą wspólnie z nami mieszkańcy. Ale to nie jedyny element przygotowany w tym roku.

Wśród najważniejszych i najbardziej oryginalnych dekoracji zimowych miasta znajdą się migoczące blaskiem złote lwy gdańskie z herbem, które staną się świetlną wizytówką Gdańskiego Jarmarku Bożonarodzeniowego. Wchodzących na ozdobiony plac Kobzdeja przywita chłopiec grający na bębenku rodem z powieści Güntera Grassa. Po zmroku rozbłyśnie tu także sekstant i fotel Heweliusza. Świątecznie wyróżnione zostaną też atrakcje turystyczne Gdańska i charakterystyczne punkty miasta. Świetlny czar zapewni na Długim Targu rozświetlony Termometr Farenheita, natomiast przy ulicy Grobla, pomiędzy czterema lwami Fontanny Czterech Kwartałów, powstanie symboliczna świetlista rzeźba dawnej studni. Fanów selfie z pewnością ucieszy duża świetlista foto-rama z gdańskimi lwami oraz trójwymiarowe świetlne bramy, które staną w pobliżu Zielonej Bramy.

Drugim obszarem dedykowanych dekoracji miejskich będzie jak w ubiegłym roku Park Oliwski. Projekt różni się od tego, co mogliśmy obserwować w zeszłym roku, lecz zaskakuje nowymi elementami. W tym roku aleje parkowe w kierunku ul. Grunwaldzkiej zyskają zupełnie niepowtarzalny, morski charakter. To wszystko dzięki 10 figurom świetlnych żaglowców, które będą przypominać te, w odległej historii cumujące w Porcie Gdańskim. W tym roku uwagę zwiedzających park z pewnością przykują także rozświetlające mrok bramy – niektóre z nich zostaną wzbogacone złotymi motywami florystycznymi, inne świetlną kurtyną z efektem płynącej wody.
Powróci najchętniej fotografowana oliwska atrakcja, czyli efektownie rozświetlony szpaler drzew w Alejach Lipowych. Przy wejściu od ulicy Grunwaldzkiej pojawi się znany już mieszkańcom Trójmiasta ogromny świetlny napis GDAŃSK z błyszczącym, czerwonym sercem. Specjalne świąteczne zdobienie zyska też wejście przy ulicy Cystersów. Do zwiedzania ogrodów zachęcać będzie fantazyjna, wisząca dekoracja świetlna z roślinnym ornamentem i złocistym wypełnieniem.

Inauguracja gdańskich iluminacji odbędzie się 2 grudnia o godz. 16.00 w Śródmieściu.

Iluminacje potrwają w tym roku od 2 grudnia do 6 lutego. W Śródmieście będzie można je obserwować codziennie od godz. 16.00, zaś w Parku Oliwskim od godz. 18.00.

Komunikacja miejska w okolicach Parku Oliwskiego:
W soboty, niedziele i święta w godz. 15.00-21.00 zwiększamy częstotliwość tramwajów linii 11 do co około 10-15 minut. W dzień powszedni tramwaje łącznie kursują co 4 minuty. Od godz. 21:00 do godz. 23:00 częstotliwość kursów tramwajów linii 6, 2, 12, 11 wynosi w dzień powszedni 10 minut.

Organizator: Miasto Gdańsk
Partnerzy: Międzynarodowe Targi Gdańskie SA, Fundacja Gdańska, Wspólnota Gdańska
Mecenat: Visit Gdańsk, Saur Neptun Gdańsk
Patronat Medialny: gdansk.pl